Activiștii de mediu câștigă o bătălie. Activiștii de mediu au câștigat o bătălie. Microhidrocentrala construită pe râul Taia trebuie desființată. Este o decizie definitivă a Curții de Apel Alba Iulia, care a admis solicitarea unui ONG. Procesul a fost deschis de APM Hunedoara și Hidro Clear SRL în februarie 2018, după ce în luna noiembrie 2017 Bankwatch România a obținut la Tribunalul Hunedoara o decizie prin care avizul de mediu și decizia de încadrare pentru proiect erau declarate nule.
“Respinge recursul declarat de pârâta Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara împotriva sentinței nr.1816/CA/2017 pronunțată de Tribunalul Hunedoara. Respinge recursul declarat de parata SC HIDRO CLEAR SRL împotriva sentinței nr.1816/CA/2017, împotriva tuturor încheierilor de ședință, precum și a încheierii din data de 22 02 2017 pronunțate de Tribunalul Hunedoara în dosarul nr. 2451/97/2016. Obligă recurentele să plătească intimatei Asociația Bankwatch Romania suma de 2330 lei, reprezentând cheltuieli de judecată în recurs”, arată soluția instanței de la Curtea de Apel Alba.
De precizat este faptul că Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara a pledat pentru menținerea microhidrocentralei. Decizia Curții ed Apel Alba Iulia înseamnă demolarea microhidrocentralei de pe râul Taia.
Cei de la Bankwatch au solicitat anularea deciziei de încadrare 8109/21.10.2009 revizuită emisă de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara și revizuită de două ori pe parcursul anului 2013, precum și anularea autorizaţiei de Mediu nr. HD-50/15.06.2015, emisă tot de Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara. Comisia Europeană a deschis procedura de infrigement împotriva României pentru microhidrocentralele construite pe râurile de munte. Microhidrocentrala de pe Taia este unul din cele 27 de proiecte pentru care Comisia Europeană a deschis procedura împotriva României.
Monika BACIU