.Index Actualitate Administratie

Acuzații dure între consilierii locali și cei din Parâng

Acuzații dure între consilierii locali și cei din Parâng. Au ieșit scântei între consilierii locali de la Petroșani și cabanierii din Parâng. Cei din  urmă acuză administrația locală de faptul că nu ia măsurile necesare pentru dezvoltarea domeniului schiabil, iar tarifele practicate sunt extrem de mici, lucru care le aduce defavoruri.

“Problema noastră este acel abonament de 40 lei. Nouă, cei care avem teleskiuri ni se pare foarte ieftin. De ce? Pentru că în decurs de 4 ore un turist face cu lejeritate 20 de coborâri. Dacă împărțim 40 la 20 reiese că o tură costă 2 lei. Noi ca și firmă tot timpul am știut că în momentul în care va fi un telescaun cu patru locuri și se va monta pe o pârtie paralelă, un teleski va da faliment. Dar și așa merg tinerii și își cumpără un abonament de 40 lei și coboară sau se aruncă acest abonament jos și îl ia următorul și următorul…Noi din acest motiv riscăm să dam faliment, așa cum a dat faliment și cel de pe pârtia A. Ca și reclamă sau de a atrage turiștii este foarte benefic, dar dacă o să menținem la nesfârșit acest abonament de 40 lei/ 4 ore, de la ora 10 la ora 14, de fapt este o zi de schi. Restul teleskiu-rilor își vor pune lacătul pe ușă. Sau mai există soluția de a face un sistem așa cum este și în Staja. Primăria împreună cu dl. Părău au făcut un sistem centralizat. De fapt asta este soluția muntelui, că nu poți obliga un schior să shieze la nesfârșit pe aceași pârtie. Noi avem o diversitate foarte mare în Parâng și am putea să devenim rivali multor stațiuni din țară. Propun ca începând din sezonul viitor să facem un sistem centralizat de intrare, așa cum este în toate stațiunile”,  a spus cabanierul Răzvan Marica.

Cabenierul a oferit mai multe exemple, precum Straja sau Brașov, acolo unde prețul abonamentelor este mult mai mare față de cel din Parâng.

“De exemplu la Staja abonamentul este de 100 lei, la Brașov este 220 lei și mai mult stai la coadă. Nu poți spune că 40 lei este pe jumătate de zi, în toată Europa este sistemul acesta dar acolo spune că la de ora 13-17 este jumătatea de zi. Dacă te duci dimineața plătești integral”,  a mai spus sursa citată.

Nemulțumiri

Radu Roșca, un investitor din Parâng, acuză administrația locală de faptul că nu contribuie la dezvoltarea turismului din munte. Omul de afaceri susține că nu îi este permisă montarea unui baby-ski.

„În luna iunie am achiziționat un baby-schi pentru a-l monta pe pârtia A, suntem în luna ianuarie și nu s-a rezolvat nimic”,  a spus Radu Roșca, om de afaceri.

Edilii au explicat modul în care problema și-ar putea găsi rezolvarea.

“Ați făcut o solicitate dar asta nu înseamnă că noi trebuie să și scoatem la licitație acea suprafață de teren. Eu mi-am dorit și nu numai eu, și cu toți consilieri ne dorim să meargă lucrurile în Parâng. Decamndată nu știu dacă este oportună această scoatere la licitație, nu am găsit o altă formă să puteți merge cel puțin anul acesta dar sub o formă de provizorat dar care să fie legală”,  a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Acuzațiile lansate de omul de afaceri la adresa reprezenților administrației locale au continuat. Mai mult, omul de afaceri a atacat și investiția realizată de municipalitate, investiție care presupune montarea acelei benzi destinate schiorilor începători.

“Mergeți în Straja să vedeți ce se întâmplă, Școlile de schi sunt acolo unde sunt oameni, nu în spatele curții, nu sunt în fundul grădinii. Noi suntem promotorii stațiuni. Dacă nu ați înțeles acest lucru este foarte grav. Noi învățăm turiștii să schieze. Ei sunt viitorii dumneavoastră clienți ai mijloacelor de transport pe care dumneavoastră le administrați. În toată lumea monitorii de schi sunt ajutați și respectați. Noi nu vrem decât să meargă bine lucrurile în Parâng, dar trebuie promovat, dar nu suntem lăsați. Atâta timp cât nu ne lăsați să facem această treabă… Vă mai dau un exemplu. Bine a spus și dl. Marica, ați făcut abonamentul 40 lei, foarte bine, dar s-a rupt stațiunea în două. În momentul de față nimeni nu mai merge mai sus de pilonul 17. Toată lumea râmâne acolo, nu urcă mai sus, nu mai consumă și toate acestea vor avea repercusiuni pe viitor. Eu am venit aici azi pentru altceva, să vă întreb . În ce oraș normal vine un investitor, în speță eu, să aducă o instalație de transport care nu costă nimic bugetul local, care are 160 m lungime, care are o capacitate de transport de 4 ori mai mare decât banda pe care ați cumpărat-o. Nu este nici o problemă că ați cumpărat-o dar ca expert în domeniu nu ne ajută foarte mult. Această bandă pe care ați cumpărat-o este doar pentru copii”,  a mai spus sursa citată.

Replicile nu au întârziat să apară. Consilierii locali, dar și primarul municipiului Petroșani au ținut să îi explice omului de afaceri care sunt planurile pentru dezvoltarea stațiunii.

“Nu ați înțeles ceva. Noi consiliul local nu suntem împotriva dumneavoastră. Acum când merg lucrurile în Parâng mai bine ca întodeauna veniți și spuneți că este 40 lei abonamentul. Până la urmă noi am vrut să atragem în Parâng turiști prin niște prețuri mici. Asta nu înseamnă că va fi tot timpul așa. Eu stiu care este părerea dumneavoastră dar nu imi puteți impune mie consilului local că am pus 40 lei și nu am pus 100 lei la abonament. Vă explic eu de ce am pus această sumă. Mai este jumătate de sezon și ne-am gândit să atragem copii sau începătorii către Parâng să punem un preț cât de cât jos să vedem și cum merge. Asta nu înseamnă că va rămâne 5 lei. Am vrut să începem cu un preț care să atragă cumva. Eu nu am crezut în viața mea că o să fiu certat că am pus prea mic prețul”,  a spus Tiberiu Iacob Ridzi.

„Chestiunea asta cu monitori, cu abonamentele, cu Straja trebuia să o discutăm înainte. Dar ați venit aici d-le Roșca foarte agresiv în vorbe. Nu vii niciodată la discuți de genul acesta să discutăm și să punem la punct lucrurile. Sari direct la gâtul primarului și al consiliului local”, a replicat Claudiu Cornea, consilier local la Petroșani.

Urmează ca la nivelul administrației locale să fie constituită o comisie care să analizeze prețurile.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.