Acuzații fără fond în necunoștință de cauză? O solicitare a cabanierilor din Parâng a provocat discuții în cadrul Consiliului Local Petroșani. Cabanierii au înaintat o adresă prin care solicitau “trecerea terenurilor din masivul Parâng în domeniul public privat al municipiului Petroșani în vederea posibilității de vânzare ale acestora către proprietarii de pensiuni turistice, case de vacanță” pentru motivul că “în municipiul Petroșani există cadru legal de a cumpăra terenurile concesionate”.
Consilierul local Viorel Pascu a subliniat că numai 3% din cabanieri sunt în legalitate.
“În privința Parângului trebuie să existe un moment zero. Mă bucură faptul ca în această zonă turistică există o Asociație a proprietarilor. Nu știu căt poate fi de legală solicitarea lor, dar ei ar trebui să intre prima dată în legalitate prin ceea ce fac acolo. Doar 3% din cei care dețin cabane în Parâng sunt în legalitate. Dacă cei din Parâng ar fi în Petroșani ar trebui să plătească taxe”, a precizat Viorel Pascu, consilier local.
Remarca consilierului a atras și alți colegi în discuție.
„Îl întreb pe dl. Pascu de unde are datele acestea că doar 3% sunt în legalitate, ce înseamnă că restul sunt ilegali? Toată lumea are contracte de concesiune care sunt platite la timp, deoarece sunt penalități de întârziere. (…) Am înțeles că se va face și drumul de către Consiliul Județean, atunci hai să facem ceva. De ce s-a făcut drumul până la pilonul 17? De ce nu merge drumul până la Școala Sportivă?”, a întrebat consilierul local Milu Vladislav.
Proiectul Consiliului Județean nu prevede modernizarea drumului până sus în munte, a ținut să precizeze primarul municipiului Petroșani.
“Să se facă drumul până acolo (zona C-n.r.) și apoi vom vedea ce vom face în continuare. (…) Unii vor să investească pe termen mai lung. Problema prelungirii acestor contracte de concesiune este că ei au avut concesiune pe 25 de ani, le-a expirat anul acesta sau le expiră și nu le putem prelungi direct decât 12,5 ani, jumătate din perioada inițială, așa este legea. Dacă vor concesiune pe 40 de ani, nu știu juridic cum se face dar cred că trebuie să renunțe la contractul de concesiune și trebuie scos la licitație din nou. Dl. Marica am înțeles că are un proiect pe fonduri europene, dorește să se dezvolte acolo și perioada de 12,5 ani este prea mică. Vom discuta acest caz sau altul dacă mai este, individual. Marea majoritate a contractelor de concesiune expiră anul acesta și ele au fost pe 25 de ani. Noi putem să le facem și pe 49 de ani dar trebuie făcută licitație”, a explicat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Cererea cabanierilor
Cabanierii din Parâng au mai solicitat și prelungirea contractelor de concesiune din stațiune pentru o perioadă de cel puțin 49 de ani de la data expirării contractelor existente. Motivele invocate de cabanieri sunt: “construcțiile existe în masivul Parâng nu vor putea accesa credite bancare pentru dezvoltarea acestora atâta timp cât perioadele de concesionare a terenurilor sunt făcute pe termen scurt”, “toțI proprietarii de pensiuni din masivul Parâng au contracte de 49 de ani șI respectiv 25 de ani, și-au achitat obligațiile față de Consiliul Local șI solicită în continuare prelungirea acestora”, “investitorii nu vor fi motivațI să investească în stațiunea Parâng atâta timp cât Consiliul Local al municipiului Petroșani nu acordă facilitățI pe termen lung”.
“De asemenea suntem convinșI că prelungirea concesiunilor pentru o perioadă de minim 49 de ani șI posibilitatea cumpărării acestora va crea cadrul proprice dezvoltării șI modernizării stațiunii Parâng”, mai arată asociația cabanierilor din Parâng în adresa înaintată Consiliului Local al municipiului Petroșani.
Cabanierii mai susțin că investițiile realizate în stațiune sunt foarte mar, iar amortizarea acestora se va face într-o perioadă lungă de timp.
Monika BACIU