Înfiorător. Minori care se droghează cu prenandez pot fi zăriţi în centrul Petroşaniului. După îmbrăcăâminte tânărul nu părea a proveni dintr-o familie cu probleme sociale. Abia ţinându-se pe picioare, tânărul trage cu putere din punga umplută cu substanţa care inhalată devine drog.
De la Ana la Caiafa
Instituţiile îşi pasează responsabilitatea de la una la alta. Reprezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog spun că nu au responsabilităţi în această arie. Singura lor responsabilitate fiind cea a consilierii.
“Familia în primul rând este responsabilă de aceşti tineri. Pe părinţi ar trebui să îi intereseze. În cazul în care starea lor de sănătate este degradată ar trebui duşi la spital, la urgenţă, iar apoi intervin organele statului. Noi avem atribuţii pe partea de prevenire şi asistenţă”, a declarat Cristina Ghirca, purtător de cuvânt al Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Hunedoara.
Următorii pe lista responsabililor sunt cei de la Protecţia Copilului care ar trebui să se autosesizeze sau să fie sesizaţi în cazul în care sunt identificate cazuri în care minorii se droghează.
“În cazul unei sesizări, Protecţia Copilului poate să preia cazul, să vadă care e situaţia din familie şi eventual să îi ducă la un centru de minori. Noi intervenim doar în cazul în care ni se adresează aceşti tineri în mod direct sau ne solicită alte instituţii”, a mai subliniat sursa citată.
Pe termen lung, consumul de inhalante determina tulburari de crestere, tulburari ale aparatului genital, scaderea imunitatii, anemie accentuata, boli ale aparatului respirator, comportamente deviante, dependenta fizica si psihica.
Monika BACIU