
Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara a organizat, în data de 13 februarie 2025, o conferință de presă pentru a aduce clarificări cu privire la problemele apărute în funcționarea Platformei Informatice din Asigurările de Sănătate (PIAS) și măsurile adoptate pentru protejarea drepturilor pacienților.
Sistemul informatic, în continuare disfuncțional
Ca urmare a deficiențelor tehnice ale PIAS, CNAS a anunțat că serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale vor fi acordate în regim off-line, fără a fi necesară semnătura electronică prin cardul național de sănătate.
Potrivit CNAS, furnizorii de servicii medicale trebuie să transmită raportările privind activitatea desfășurată în regim off-line conform noilor reguli de validare publicate pe site-ul instituției. În ciuda acestor dificultăți, reprezentanții CNAS dau asigurări că pacienții vor continua să beneficieze de asistență medicală fără întreruperi.
Pentru a facilita accesul asiguraților la documentele necesare, CAS Hunedoara a implementat mijloace de comunicare electronică, astfel:
Documentele pentru dobândirea calității de asigurat pot fi transmise la asigurare@cjashd.ro;
Cererea pentru eliberarea cardului european de sănătate se depune pe portalul www.cardeuropean.ro;
Solicitările pentru dispozitive medicale pot fi trimise prin Poștă sau curier la sediul CAS Hunedoara.
Modificări în transmiterea cererilor de recuperare a concediilor medicale
Începând cu luna martie 2025, angajatorii vor putea transmite exclusiv prin servicii poștale sau curier rapid cererile de recuperare a sumelor aferente concediilor medicale. Documentele nu se vor mai depune la sediul CAS Hunedoara.
Dosarele trebuie transmise în perioada 10 – 25 ale fiecărei luni, iar dacă data de 25 este nelucrătoare, termenul limită devine prima zi lucrătoare următoare. Lista actelor necesare este disponibilă pe site-ul CAS Hunedoara.
”Pentru că sistemul nu funcționează este foarte complicat pentru furnizorii de servicii să respecte regulile obișnuite de a interoga acest card de sănătate pe care îl avem cu toții, de a raporta către Casa de Sănătate serviciile pe care le prestează. Mai departe pentru noi este imposibil să le decontăm având în vedere faptul că nu putem interoga bazele de date online. S-au creat neliniști la nivelul spitalelor și al cabinetelor de medici de familie sau la clinicile pe care le avem în județ. Oamenii sunt speriați că nu pot primi asistență medicală. Pentru a transmite informațiile corecte, doresc să vă spun încă de la început faptul că prioritatea noastră numărul unu este ca asistența medicală din județul Hunedoara, să nu fie întreruptă din cauza acestor probleme de sistem informatic. Oamenii pot merge la medic dacă au nevoie și vor primi îngrijirile medicale de care au nevoie. S-a luat decizia la nivel național ca serviciile să se asigure în regim ofline, adică spitalele, medicii de familie, nu vor mai fi nevoiți să interogheze cardurile de sănătate și nu mai au obligația ca în termen de 72 de ore să încarce datele în sistemul informatic. Îi rog pe cetățeni să țină cont doar de aceste informații pentru că pot merge oricând la medic și să primească asistență medicală sau să le eibereze rețete sau bilete de trimitere. În ceea ce priviște documentele necesare de asigurat, în această perioadă îi încurajăm pe oameni să ne trimită documentele pe mail la adresa noastră. Același lucru este valabil și pentru cardul european de sănătate. În ceea ce privește dispozitivele medicale îi rugăm pe cei care au nevoie să ne trimită prin poștă sau curier. În ceea ce privește concediile medicale am luat decizia să le primim doar prin poștă într-o perioadă determinată ale lunii, între 10 și 25 ale lunii”, a declarat Adrian David directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Hunedoara.
O nouă ediție a „Ghidului asiguratului”
Pentru a sprijini asigurații, CNAS a lansat a treia ediție a „Ghidului asiguratului”, care oferă informații esențiale despre sistemul de asigurări de sănătate, pachetele de servicii medicale și drepturile pacienților.
Printre noutățile ghidului, se numără informații detaliate despre serviciile de prevenție și diagnostic oncologic, în conformitate cu Planul Național de Combatere a Cancerului, atât pentru pacienții asigurați, cât și pentru cei neasigurați.
Ghidul poate fi consultat online pe site-ul CNAS (www.cnas.ro/ghidul-asiguratului/), iar CAS Hunedoara pune la dispoziție un cod QR pentru acces rapid la informații.