Ajutorul de stat pentru CEO, greșeală precum la CEH. Cristina Prună (USR), membru al Comisiei de Energie susține că ajutorul de stat acordat Complexului Energetic Oltenia ar putea fi o greșeală precum cel acordat Complexului Energetic Hunedoara. Potrivit parlamentarului, Guvernul intenționează să continue practica de a subvenționa ineficiența companiilor de stat.
“Guvernul a adoptat în penultima zi a anului un memorandum prin care acordă un ajutor de stat sub forma unui împrumut din trezorerie de 1,2 miliarde de lei pentru Complexul Energetic Oltenia (CEO), cea mai mare companie de stat producătoare de energie electrică pe bază de cărbune. Această decizie este o greșeală. Este doar o prelungire a agoniei pe motiv de alegeri care vor avea loc anul viitor. Problema este că aceste soluții de tip „dregem busuiocul până la alegeri” sunt exact motivul pentru care CEO a ajuns în situația în care este acum. În plus, acest ajutor de stat de 1,2 miliarde de lei, din acest moment, seamănă cu o invitație subtilă pentru toate capacitățile de producție ineficiente și poluante din țară să ceară subvenții de la guvern pentru a-și onora obligațiile de mediu. Până și șoferii bucureșteni care și-au luat mașini poluante second hand sunt îndreptățiți să ceară un ajutor financiar și o perioadă lungă de conformare de la orice taxă de mediu. Ei de ce să fie taxați pentru poluare? E același principiu! “, arată Cristina Prună, deputat USR.
Parlamentarul USR apreciază faptul că CEO este o altă societate energetică căpușată.
“Ce se întâmplă la CEO? În primul rând CEO este căpușată din toate părțile pentru că este o companie de stat, a tuturor și deci a nimănui. Și fiind o companie poluantă, trebuie să cumpere multe certificate de carbon. Prin sistemul certificatelor de carbon, producătorii de poluare suportă costul ei. E o discuție despre cât de bine funcționează acest sistem, dar despre asta altădată. Ce face guvernul să rezolve problema pierderilor de la această companie? Vreun plan de descăpușare? Vreo strategie pe termen lung să reducă poluarea și costurile? Deloc. Dă o subvenție mascată sub forma unui împrumut. Și încă una mare: 1,2 miliarde de lei. Totul pentru a cumpăra puțin timp până la alegeri. Ce a făcut compania de stat CEO în ultimii ani pentru a-și reduce emisiile de carbon și, astfel, a plăti mai puțin pentru poluare? Doar promisiuni! Ce a făcut CEO să se modernizeze și să ușureze viața bieților mineri care lucrează cu echipamente din timpul comunismului și cu unelte aduse de acasă? Nimic. Ce măsuri a întreprins statul pentru ca tranziția energetică de care se tot vorbește să se întâmple? Niciuna. Câți bani din acele certificate de carbon s-au întors înapoi în Gorj pentru a finanța infrastructură și proiecte energetice nepoluante? Zero. Și atunci de ce îi mai tot dăm bani? Fără niciun plan, fără termene, fără obiective. Să ne înțelegem: ajutorul de stat de 1.2 miliarde de lei, uriaș, de altfel, nu este alocat pentru vreo capacitate nouă de producție mai puțin poluantă, sau pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă din exploatarea lignitului! Iar cine spune că acești bani sunt pentru consolidarea securității energetice minte de îngheață apele cu tot cu încălzirea globală. Acești 1.2 miliarde de lei nu rezolvă nici problema capacităților noi de producție, nici reducerea emisiilor de CO2! “, mai spune Cristina Prună.
Aceasta dă ca exemplu Complexul Energetic Hunedoara, societate care a primit un ajutor de stat și care trebuie rambursat.
“Partea bună este că acest ajutor de stat va trebui să treacă de aprobarea Comisiei Europene. Va fi trist dacă guvernul va repeta exact povestea de la Complexul Energetic Hunedoara, din timpul PSD, care a primit un ajutor de stat de 60 de milioane euro pe care acum trebuie să îi dea înapoi. Problema este că tocmai acest ajutor de stat poate șubrezi poziția României în Consiliul European atunci când vor urma discuțiile pe bugetul UE. De ce să primim fonduri UE pentru reducerea emisiilor de carbon (de care ar beneficia și CE Oltenia, apropo), de ce să avem acces la 200 de miliarde de euro anual pentru investiții în producția de energie curată, când noi avem banii noștri românești de la Trezorerie?! Așa se întâmplă că nu ai un plan pe termen lung, doar multiple cârpeli de moment”, mai arată parlamentarul USR.