Schimbările manageriale la Complexul Energetic Hunedoara au îndreptat societatea către un dezastru. Minerii se plâng de lispuri din ce în ce mai mari, acesotra nu le sunt respectate prevederile stipulate în contractul colectiv de muncă fapt care îi determină să îşi strige nemulţumirile colectiv. Mai multe voci sunt mai puternice decât una singură, iar ortacii protestează în curtea Complexului Energetic Hunedoara ori de câte ori li se încalcă drepturile. Potrivit liderilor de sindicat, schimbările manageriale prost gândite au fost cele care au dus entitatea energetică în pragul falimentului.
Schimbări politice
Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele, spune că totul a pornit în anul 2012. ministrul Economiei la acea vreme, Daniel Chiţoiu, a înlăturat un manager competent, Constantin Jujan, numind alt manager pe criterii politice. Managementul profesionist a fost înlocuit de cel politic negociat pe criterii preferenţiale.
“Din anul 2012 bătaia de joc la care salariaţii din cadrul Companiei Naţionale a Huilei, ulterior, Complexul Energetic Hunedoara, la care au fost supuşi a dus ca oamenii să protesteze în acest mod de fiecare dată când drepturile le-au fost încălcate. Atâta timp cât guvernanţii României în anul 2012 au venit şi au înlocuit o conducere care ducea mineritul pe un trend bun, pe integrarea Complexului Energetic Hunedoara şi găseau tot felul de soluţii pentru reducerea cheltuielilor indiferent de natura lor, am trecut prin momente nemaiântâlnite până la acea vreme, am lucrat un an de zile fără subvenţie , domnul Chiţoiu a subminat Valea Jiului prin presiunea politică făcută de deputatul Resmeriţă, echipă managerială condusă de Drăgoi Nicolae care a adus mineritul în situaţia în care suntem astăzi. Nu am avut nici măcar o zi în care să ne meargă mai bine, merge din ce în ce mai prost, oamenii au simţit neajunsurile la locul de muncă tot mai pregnant şi ceea ce a făcut ca în ultimul timp lumea să devină mult mai doritoare de a ieşi şi a-şi spune oful este faptul că lucrurile s-au dus dincolo de asigurarea sănătăţii şi securităţii în muncă a lucrătorilor. Numai exemplul proastei gestiuni care reprezintă o afacere imensă în Valea Jiului la nivel minier, numai problema proastei gestiuni care pune în pericol viaţa salariaţilor poate să determine pe cineva să caute şi să caute unde sunt adevăraţii vinovaţi. O conducere energetică a CEH, prima dată organizată de Andronache apoi de Niculescu a dus la un dezastru în Valea Jiului pe care nu ni l-am imaginat niciodată. Numirile pe criteriile politice care au fost făcute în ultima perioadă au scos din cerinţe profesionalismul şi a contat doar carnetul de partid. Oamenii au nemuţumiri, am semnat un protocol prin care am convenit că până în data de 10 se acordă acele tichete cadou conform CCM, nu le pasă”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.
Linia dialogului sună ocupat
Sindicatul reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara nu are linie directă pentru a comunica cu administraţia. Nica spune că managerii nu doresc binele acestei entităţi, ci îşi văd de propriile interese.
“Nica îi acuză pe cei din conducerea Complexului Energetic Hunedoara de faptul că
Cu administraţia nu mai avem dialog de mult timp pentru că acea greşeală pe care a făcut-o Andronache anul trecut când a pus pe masa guvernului un buget fără să îl discute cu noi aşa cum cerea legea, aşa face şi Nicolescu. Au aceeaşi intenţie mârşavă împotriva mineritului şi acea dorinţă de înavuţire”, a mai subliniat sursa citată.
Alegerile au trecut, CEH moare
Dacă în timpul campaniei electorale, toţi soli guvernului au declarat în Valea Jiului faptul că entitatea energetică funcţionează bine, acum că alegerile au trecut pacea a fost înlocuită de război. În timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, vicepremierul României, Liviu Dragnea declara la Petroşani că CEH nu are probleme. La fel a făcut şi ministrul Energiei Răzvan Nicolescu.
“Complexul Energetic Hunedoara nu se închide, CEH are viitor. În 2012 era pe buza prăpastiei. Cele patru mine rămân funcţionale, se vor dezvolta. Săptămâna viitoare Răzvan Nicolescu va fi aici, cărbunele este stabilit de noi ca şi combustibil strategic, asta înmseamnă că cele patru mine intră în moderizare şi dezvoltare. Există o rezervă de 55 de milioane de tone care asigură funcţionarea acestor mine pentru 45-50 de ani, nu putem să fim nebuni să nu folosim această resursă energetică. Noi avem resurse energetice foarte mari, vrem să le folosim şi le vom folosi”, a declarat fix în urmă cu o lună de zile, vicepremierul României, Liviu Dragnea, la Petroşani.
“Le-am comunicat reprezentanţilor sindicatelor miniere speranţa ca ei să îşicrească de mult producţia, inclusiv pe termen scurt dacă pot şi dacă vor găsisoluţii împreună cu conducerea societăţii să lucreze mai mult şi să producămai mult în lunile următoare pentru ca noi ca ţară şi ei ca societate să fienevoiţi să importe mai puţin. Nu ne dorim să creştem deificitul comercial alRomâniei, ne dorim să se producă cât mai mult în România şi dacă producţiava corespunde şi din punctul de vedere al cerinţelor tehnice de funcţionare şidacă vor găsi şi o soluţie eficientă din punct de vedere financiar pentru cădacă vor lucra mai mult vor trebui să şi fie plătiţi. Eu m-aş bucura dacă arajunge la o astfel de soluţie ca minerii români să producă mai mult”, adeclarat la Petroşani, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pe probleme deenergie.
“Ideea pe care am transmis-o către consiliile de administraţie a fost să facă oanaliză a numirilor numai pe criterii politice adică este până la urmă estedreptul şi dacă cineva decide în timpul liber să aibă şi activitate politică. Nueste nimic rău în asta, este dreptul fiecărein persoane să activeze în ce partiddoreşte însă din punct de vedere al politizării deciziilor nu încurajez acestlucru şi am cerut fiecărei societăţi, fiecărui consiliu de administraţie săprezinte o analiză în legătură cu aceste numiri făcute numai pe criteriipolitice, nu este numai la CEH, este la toate societăţile. E adevărat că nu amprimti decât de la câteva din ele răspuns, este un termen până la sfârşitulanului”, a declarat la Petroşani, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat peprobleme de energie
Complexul Energetic Hunedoara este proprietatea statului roman, cel care administreaza societatea energetica din judetul Hunedoara. Aflat sub administrare speciala, CEH este plin de datorii in doar doi ani de existenta. Datoriile acumulate se ridica la pese 100 de milioane de lei noi. In aceasta perioada, statul, administratorul CEH, testeaza intentia investitorilor privati legat de Complexul Energetic Hunedoara. In opinia sindicalistilor, privatizarea este o solutie, insa este incerta prezenta acestora la CEH.
Monika BACIU