Se taie în carne vie. Pensionări, eliminarea posturilor de conducere şi alte asmenea măsuri sunt luate în calcul la nivelul Complexului Energetic Hunedoara. După ce în trei ani de zile Complexul Energetic Hunedoara a acumulat datorii de 1,2 miliarde de lei acum se încearcă reducerea cheltuielilor de oriunde. Fie că e vorba de personal sau consumabile. Conducerea Complexului Energetic Hunedoara, împreună cu administratorul special şi cel judiciar, caută cele mai bune soluţii pentru reducerea cheltuielilor.
“Se lucrează la un plan de reorganizare a societăţii care să fie aprobat şi de creditori, cel mai mare creditor fiind statul român probabil va avea cele mai multe voturi. Se vor propune măsuri de reorganizare, probabil vor dispărea şi din funcţiile de conducere pentru reducerea cheltuielilor”, a declarat Viorel Stancu, directorul general al CEH.
Conducerea Complexului Energetic Hunedoara susţine că, cel mai probail, se vor pierde şi anumite locuri de muncă, indirect productive.
“Sunt posturi neproductive unde există posibilitatea să fie desfiinţate sau să se comaseze anumite sectoare de activitate. În ceea ce priveşte personalul care îndeplineşte condiţiile de pensionare acesta poate pleca doar la cerere. Pensionarea este un drept nu o obligaţie. Avem situaţii unde sunt persoane care vor să plece prin pensionare şi ne rugăm de ele să rămână pentru că nu avem cu cine îi suplini. Nu putem pensiona acele persoane unde nu există alt personal calificat în domeniu”, a mai spus sursa citată.
Foile de boală sunt un alt posibil criteriu pentru decăpuşarea sistemului.
“La disponibilizările din anii trecuţi un criteriu a fost cel care făcea referire la persoanele care îşi aduc un aport scăzut în activitatea de producţie. Se vor stabili criteriile în planul de restructurare”, a mai declarat Stancu.
Mai puţine cheltuieli materiale
După ce ani la rândul s-au achiziţionat materiale care acum zac pe stocurile CEH, a venit rândul să se facă economii chiar şi la hârtia de la imprimantă.
“Planul de restructurare are mai multe elemente printre care se are în vedere reducerea cheltuielilor şi creşterea veniturilor. Va trebui făcut astfel încât să nu oprim activitatea şi să dovedim că în cei trei ani de insolvenţă putem restitui banii creditorilor. Am discutat cu colegii de la sucursale şi le-am explicat că în momentul de faţă trebuie să amânăm unele cheltuieli, adică dacă într-un birou s-a stricat o imprimantă nu cumpărăm alta, ci mergem în alt birou. Trebuie să demonstrăm că putem reduce cheltuielile”, a mai spus sursa citată.
Veşnic s-a spus că mineritul este cel care produce cele mai mari pierderi şi că nicio societate care are înglobată această activitate nu poate fi profitabilă. Utilaje vechi, forţa de muncă îmbătrânită, costurile de producţie mari sunt doar câteva din elementele care duc la pierderi.
“Reducerea cheltuielilor se poate face. Când vom cunoaşte exact orizontul la care discutăm atunci vom vedea exact ce lucrări facem. Dacă ştim că peste cinci ani nu vom mai fi, nu începem acele lucrări ci mutăm oamenii şi resursele pentru lucrările imediate”,a conchis directorul CEH.
In timp ce angajatii Complexului Energetic Hunedoara se plangeau ca nu au cu ce sa lucreze, stocurile cu miscare lenta erau „ingreunate” si de piesele de schimb a caror valoare a fost calculata la 37.018.889,85. Mare parte dintre acestea, in suma de 33.431.508,59 de lei se afla pe stocurile termocentralelor, iar diferenta de 3.587.381,26 se regaseste pe partea miniera.
Totodata CEH mai inregistreaza stocuri cu miscare lenta formate din obiecte de inventar la o valoare de 484.549,21, ambalaje de 6.941,75 de lei si produse reziduale. Acestea au o valoare de 130.954,00 de lei. Potrivit CEH, mai exista stocuri cu miscare lenta si la terti iar valoarea acestora este de 3.115,00 lei.
Totalul stocurilor cu miscare lenta la CEH este de 49.856.166,09 de lei, din care 44.149.164,04 pe partea energetica si 5.707.002,05 pe partea miniera.
În trei ani de funcţionare Complexul Energetic Hunedoara a acumulat datorii de 1,2 miliarde de lei. Procedura generală a insolvenţei a fost deschisă şi numit administrator judiciar.
Monika BACIU