Cei mai buni. Societatea de apă din Valea Jiului a semnat, joi, contractul de finanţare de 89 de milioane de euro care prevede asistenţa tehnică pentru pregătirea aplicaţiei de finanţare şi a documentaţiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din regiunea Valea Jiului în perioada 2014-2020. La eveniment a participat şi directorul general al firmei de consultanţă.
“E prima dată de când sunt la ApaServ când chem presa la semnarea unui contract. Semnăm contractul pentru asistenţă tehnică, pentru pregătirea aplicaţiei şi pentru a lua cele 89 de milioane de euro, suntem în România al doilea aoperator după cel din Vrancea care încheie contractul de asistenţă tehnică şi asta însemnând că începând de anul viitor putem începe lucrările pentru a lua bani europeni din nou. Chiar dacă suntem un operator mai mic, suntem un operator care luăm bani mulţi. Mă bucur că din nou vin bani în Valea Jiului. ApaServ este societatea care atrage bani europeni. Putem discuta pe marginea a ceea ce face un individ în Valea Jiului, dar diferenţa dintre noi şi el este că noi atagem bani pentru populaţie, iar dumnealui atrage bani pentru el. Mă bucur că pot cu echipa pe care o conduc să aducem bani şi să încercăm să facem ca serviciile noastre să fie de cea mai bună calitate. Împreună vom găsi soluţiile să facem o prioritizare la lucrările care vor fi făcute şi nu vom sta până se vor face toate lucrările. Facem una îi dăm drumul, vine a doua şi tot aşa. ApaServ Valea Jiului este unul dintre operatorii care şi-au făcut datoria şi până la sfârşitul anului toate lucrrările vor fi gata şi vom atrage banii europeni aşa cum am promis. În maximum 15 zile vom trebui să începem activităţile, vom găsi calea pentru a prioritoza lucrările de investiţii şi sperăm să nu ne prindă 2020 să terminăm lucrările cât mai repede”, a declarat Costel Avram, directorul general al SC ApaServ Valea Jiului.
Directorul firmei de consultanţă va acorda sprijin specializat societăţii de apă pentru atargerea fondurilor europene.
“Obiectivul este să atragem aproape 80 de milioane de euro pentru investiţii, pentru continuarea investiţiilor de apă şi canal în Valea Jiului din următoarea perioadă de atragere de fonduri, 2014-2020. volumul este foarte mare de investiţii, va fi dificil, dar nu imposibil să realizăm aceste obiective care vor crea locuri de muncă în Valea Jiului, vor îmbunătăţi calitatea vieţii oamenilor de aici şi vor ajuta România să atragă fondurile de la Uniunea Europeană”, a declarat Jeni Ioniţă, directorul general al firmei de consultanţă.
Contractul este unul complex care după finalizarea lucrărilor va îmbunătăţi calitatea vieţii populaţiei din Valea Jiului.
“Este un contract complex, are foarte multe activităţi. Prin realizarea acestora vom reuşi să întocmim o aplicaţie pentru viitoarele investiţii şi acele documentaţii pentru lansarea investiţiilor viitoare. Studiul de fezabilitate este foarte complex, implică multe alte subactivităţi, dar sunt convinsă că împreună cu experţii le vom duce la bun sfârşit”, a declarat Monica Tarcea, director de dezvoltare în cadrul SC ApaServ Valea Jiului.
Firma de consultanţă are legături vechi cu societatea de apă. Din anul 1999 dăinuie acest parteneriat, iar de atunci, prin proiectele implementate de ApaServ Valea Jiului lucrurile s-a schimbat în bine.
“Am venit prima dată în Valea Jiului în anul 1999 când la vremea respectivă răspundeam de proiectul PHARE şi după aceea s-a născut şi proiectul ISPA. Aceste proiecte sunt finanţări europene pentru îmbunătăţirea sistemului apă canal din Valea Jiului şi ele contribuie la îmbunătăţirea vieţii oamenilor, la ridicarea calităţii serviciilor de apă-canal. Când am venit aici am fost impresionată de calitatea personalului de la regia de apă, profesionişti de înaltă clasă. Aici am văzut prima dată un sistem SCADA, am văzut în sistemul de aici cum se făcea controlul automatizat, aici am văzut prima dată o inspecţie cu camera în interiorul conductelor de canalizare şi mi s-a părut incredibil ce se găseşte acolo şi cât de bine se vede ceea ce trebuie reparat. Timpul a trecut, acum sunt director general la o firmă de consultanţă americană CH2M Hill, din care face parte şi grupul Halcrow, o firmă care are 28 de mii de angaţii şi o cifră de afaceri de peste 6 miliarde de dolari, cu o prezenţă de peste tot în lume care poate aduce dacă operatorul are nevoie cel mai mare specialist în orice domeniu. În România avem 100 de angajaţi şi un birou de proiect în Valea Jiului pentru a fi cât mai aproape de clientul nostru, de operatorul ApaServ, pentru a putea aduce pentru managementul acestui proiect cele mai bune resurse pe care le avem”, a mai spus Jeni Ioniţă.
ApaServ Valea Jiului este a doua societate de apă din ţară care semnează contractul de finanţare pentru asistenţa tehnică a proiectelor ce urmează a fi realizate în perioada 2014-2020.
Monika BACIU