Asistență medicală și pentru cei fără identitate. Mai multe persoane ar putea fi scutite de la coplata din sistemul medical și ar putea beneficia de asigurare fără plata contribuției, dacă Legea privind reforma în domeniul sănătății și Legea privind drepturile pacientului va fi modificată. La Senatul României a fost depusă o inițiativă legislativă în acest sens, iar unul dintre promotorii acesta este senatorul PSD, Cristian Resmeriță. Promotorii inițiativei legislative doresc să introducă un nou articol care prevede scutirea de la coplată. Parlamentarii se bazează pe Declarația Universală a Drepturilor Omului.
“Declarația Universală a Drepturilor Omului din 1948, urmată de alte documente internaționale, precum convenția pentru apărarea Drepturilor Omului șI a Libertăților Fundamentale, adoptată de Consiliul Europei în 1949 ori Declarația Drepturilor Copilului proclamată de Adunarea Generală a NAțiunilor Unite din 20 noiembrie 1595 conferă fiecărei persoane dreptul înnăscut la un nume șI la o naționalitate, la protecție socială, la învățământ gratuit șI obligatoriu, la servicii medicale capabile să asigure dezvoltarea sănătoasă, la protecție față de orice formă de violență, neglijare sau exploatare. (…) Prin urmare, adesea copiii au un statut special în ceea ce privește dreptul de a obține îngrijire medicală. Acest statut special se reflectă în eligibilitatea lor generală pentru furnizarea serviciilor de sănătate, dar poate genera și privilegii specifice atunci când vine vorba despre protecția financiară (de exemplu, scutirile de coplată) sau despre tratamentul cu prioritate. Același lucru se aplică femeilor gravide și lăuzelor, precum și persoanelor cu dizabilități (…) Copiii fără statut legal se confruntă cu diverse bariere legale și administrative, precum este cazul copiilor solicitanți de azil”, arată textul semnat de parlamentari, între care și senatorul Cristian Resmeriță.
În România, există zeci de mii de persoane care ajung la vârsta maturității fără niciun document de identitate. În 2016, circa 160.000 de persoane nu aveau acte de identitate, dintre acestea circa 10.000 de persoane nu au avut dobândit niciodată un certificat de naștere.
(1)Următoarele categorii de persoane sunt scutite de la coplată șI beneficiază de asigurare în condițiile art. 224, fără plata contriției șI în cazul în care nu dețin un cod numeric personal:
- copiii până la vârsta de 18 ani
- persoanele cu handicap
- bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății
- femeile însărcinate șI lăuzele
- persoanele care sunt victime ale traficului de persoane
(2) Persoanele prevăzute la alin (1) vor declara că nu sunt înregistrate în registrele de stare civilă, în cazul copiilor de până la vârsta de 14 ani și al persoanelor cu handicap declarația putându-se face inclusiv de către persoanele care îi însoțesc la prezentare în unitatea medicală și vor beneficia de asigurare fără plata contribuției (…)
Monika BACIU