Atacuri sub centură Sindicatul Muntele acuză de fariseism

Sindicatul Muntele îl acuză pe Petre Nica, director general adjunct, de fariseim și ipocrizie. Cu subînțeles, sindicaliștii îl acuză pe fostul președinte al Sindicatului Muntele de faptul că el a fost unul dintre cei care și-au dat acordul pentru închiderea minelor Lupeni și Lonea. Acum s-a conturat o nouă variantă prin care cele două exploatări miniere să funcționeze cu producția până la finele anului 2018, iar închiderea efectivă să aibă loc în anul 2027.

“Sindicatul Muntele nu înțelege fariseismul și ipocrizia unora care, după ce au fost răsplătiți cu funcții în administrația CEH-ului, pentru a-și da acceptul tacit pentru închiderea rapidă a minelor Lupeni și Lonea în varianta tehnocrată (Mina Lupeni ar fi urmat să se închidă în septembrie 2017) se arată acum profund deranjați de încheierea convenției din data de 24.04.2017 dintre Ministerul Energiei, pe de o parte, și Confederația Meridian și Sindicatul Muntele pe de altă parte. Această convenție a anulat aplicarea variantei tehnocrate privind viitorul CEH-ului și va permite funcționarea celor două exploatări miniere încă o bună bucată de timp. Venim în atenția oamenilor din Valea Jiului și din județul Hunedoara cu precizarea că nu vom intra într-o polemică cu aceste persoane, Sindicatul Muntele având alte priorități și obiective legate de funcționarea CEH în continuare”, arată cei de la Sindicatul Muntele.

Potrivit ministerului, sindicatele nu au avut nicio putere decizionalã la momentul la care s-a stabilit în cadrul comitetului de coordonare a activitãtii miniere faptul cã douã unitãti miniere din cadrul CEH ar trebui sã îsi înceteze activitatea.

“Subliniem faptul cã decizia de închidere a celor douã mine a fost si este o decizie strategicã, asumatã atât de Ministerul Economiei în cadrul politicilor sale, cât si de institutiile statuluiimplicate: Consiliul Concurentei, Ministerul Finantelor Publice, reprezentanta României la Comisia Europeanã, Comisia Interministerialã în domeniul Ajutoarelor de Stat, un acord al sindicatelor nefiind necesar si nici prevãzut de legislatia în materie de ajutor de stat pentru cuprinderea celor douã mine în Programul de închidere a minelor necompetitive”,  aratã ministerul Energiei.

La fiecare dintre întâlnirile de la Bucuresti au fost prezenti si reprezentantii sindicatelor.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.