Stâlpii hidraulici furnizați de Gamiatricos s-au descompus la testele efectuate. Produse necorespunzătoare tehnic și calitativ au fost livrate Complexului Energetic Hunedoara de firma Gamiatricos. Produsele pot pune în pericol securitatea și siguranța lucrătorilor din subteran. O decizie a Tribunalului Hunedoara scoate la iveală neconformități extrem de grave.
Stâlpii s-au descompus
Un proces care a avut ca obiect “litigiu privind achizițiile publice” de la Complexul Energetic Hunedoara scoate la lumină calitatea materialelor cu care se lucrează în subteran. Produse extrem de slabe calitativ care odată introduse în subteran pot duce la provocarea unor accidente cu efecte deosebit de grave sunt livrate Complexului Energetic HUnedoara.
“S-a reținut că Gamiatricos a livrat ulterior stâlpi hidraulici către pârâta Complexul Energetic Hunedoara, respectiv o tranșă de 80 stâlpi, care, conform recepției efectuate la sediul achizitorului, nu au corespuns din punct de vedere tehnic cu oferta inițială, fiind refuzată recepționarea acestor stâlpi. La testele efectuate asupra unui stâlp hidraulic, acesta s-a descompus, situație în care livrarea nu putea fi acceptată nici din punct de vedere tehnic și nici calitativ”, arată motivarea Tribunalului Hunedoara.
În joc intră și reprezentanții Gerom Internațional. Aceștia reclamau anul trecut că cei de la Gamiatricos i-au contactat în vederea producerii unor stâlpi hidraulici.
“Ulterior, Gamiatricos a contactat Gerom Internațional pentru producția acestor stâlpi hidraulici, societate cu care a ajuns la o înțelegere, fapt care este în contradicție din nou cu oferta depusă la licitația în cauză”, mai arată documentele instanței.
Instanța mai reține și faptul că societatea “nu are posibilitatea roluirii țevii care intră în componența stâlpilor hidraulici și că țeava achiziționată este honuită și nu roluită, operație ce nu asigură duritatea necesară, așa cum este menționat în caietul de sarcini, întrucât furnizorul acestuia, Romania Hidro Service SRL poate furniza doar țeavă honuită”.
Tribunalul Hunedoara a dispus anularea contractului dintre CEH și Gamiatricos Com SRL, însă contractul merge mai departe. Instanța de la Tribunalul Hunedoara a reținut că deși Gamiatricos a fost desemnată câștigătoare a licitației, nu a respectat propunerea tehnică ce a stat la baza ofertei depuseși în baza căreia i-a fost atribuit contractul AFP 7533/06.07.2017 nu a corespuns din punct de vedere tehnic cu stâlpii pe care această societate intenționa să îi livreze către Complexul Energetic Hunedoara și nici cu stâlpii livrați, duce la analiza că această societate nu a intenționat să respecte propunerea tehnică ce a stat la baza licitației pentru stâlpii hidraulici.
Peste 2,2 milioane de lei este valoarea contractului încheiat în luna iulie a anului trecut.
“Societatea CEH SA a organizat pentru achiziția de stâlpi hidraulici individuali cu circuit deschis echipați cu ventil procedură de licitație deschisă (online, prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice), cu termen limită de depunere a ofertelor în SEAP data de 06.06.2017, ora 16:00. Cantitățile solicitate prin caietul de sarcini: 470 buc. stâlpi hidraulici individuali 2500 și 690 buc. stâlpi hidraulici individuali 3150. La procedură a depus ofertă (prin SEAP) o singură societate comercială, respectiv SC Gamiatricos COM SRL. În urma desfășurării procedurii, s-a încheiat contractul nr. APF 7533/06.07.2017 în valoare de 2.294.710 lei fără TVA. Durata contractului este până la data de 25.01.2018”, arată Ministerul Energiei.
Achiziția stâlpilor se realizează pe bază de comenzi, iar societatea care a câștigat liictația are obligația să îi livreze în termen de 30 de zile.
“Conform celor prevăzute în documentația de atribuire și în contractul sectorial de produse încheiat, contractul se derulează pe bază de comenzi emise de sucursala beneficiară (EM Livezeni) și onorate în condțiile și pe durata prezentului contract, în limita cantităților prevăzute, termenul de livrare fiind de maxim 30 de zile de la data emiterii comenzii de către contractant”, mai arată ministerul.
Gamiatricos s-a aflat în centrul unor scandaluri. Aceasta a fost acuzată că participă la licitații, iar mai apoi caută să achiziționeze stâlpii de la alți furnizori. Tot Gamiatricos este firma care a livrat stâlpii pentru mina Livezeni, aceștia fiind refuzați din cauză că nu existau documente de proveniență.
Monika BACIU