Staţiunea montană Straja atrage mii de turişti anual. Doar în minivacanţa de 1 decembrie în Straja au fost peste o mie de turişti, dornici să schieze pentru prima dată în acest sezon. Condiţiile din munte sunt numai bune pentru practicarea sportului alb, iar turiştii au luat cu asalt staţiunea montană. În tot acest timp, edilii locali susţin că abia în data de 20 decembrie va porni telegondola.
“În data de 20 decembrie vom porni gondola. Până atunci turiştii urcă cu maşinile până sus la munte”, a declarat Cornel Lungan, viceprimarul municipiului Lupeni.
În acest sens, consilierii locali din Lupeni au aprobat şi achiziţionarea de servicii de funcţionare pentru telegondola din Straja. Acest lucru presupune plata salariilor si a contributiilor pentru cei 11 amgajati care deservesc telegondola.
În ceea ce priveşte eliminarea haosului din staţiune, edilii subliniază că şi anul acesta se va apela la bariera care limitează accesul în munte. Accesul autoturismelor în staţiunea montană Straja va fi restricţionat în momentul în care parcările din munte sunt ocupate în proporţie de 100%.
“Va fi barieră, astfel că în munte nu vor urca mai mulţi cu maşinile decât numărul de locuri de parcare disponibile”, a mai spus sursa citată.
La finele anului 2011, Primăria Lupeni a scos la licitaţie proiectul de dezvoltare al Staţiunii Straja. Contractul, în valoare de 152.909.216 lei, a fost adjudecat de asocierea SC Termogaz Company SA Haţeg, SC Acomin SA Cluj Napoca, SC Kranz Eurocenter SRL Piteşti. De când a fost adjudecat proiectul, la Lupeni au ajuns pentru Straja 37 milioane de lei. Potrivit datelor oficiale, pentru domeniul schiabil din Straja, Primăria Lupeni are de încasat aproape 50 de milioane de lei de la Guvern, bani pe care trebuie să îi achite firmelor intrate în asociere – Acomin şi Termogaz Company – care au executat lucrări. Staţiunea Straja este cuprinsă într-un amplu program de dezvoltare, respectiv „Schi în România”, în valoare de 45 de milioane de euro, fără TVA. În Straja sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu (teleschi). Cinci dintre acestea beneficiază şi de instalaţii de nocturnă, făcând astfel posibilă utilizarea pârtiilor până seara târziu. Sunt întreţinute cu ajutorul utilajelor de bătătorit zăpada, ratrac-uri, pentru a le menţine în condiţii cât mai bune de schi. De asemenea, staţiunea a fost dotată cu instalaţii de produs zăpadă artificială. Prin cele 12 pârtii de schi, staţiunea Straja însumează aproximativ 26 de kilometri de domeniu schiabil. Este dotată cu o telegondolă, iar Pârtia Straja, cea mai lungă din staţiune, depăşeşte opt kilometri. Straja se află la circa 10 kilometri de municipiul Lupeni, accesul în staţiune fiind posibil pe un drum judeţean şi cu telegondola.
Monika BACIU