.Index Actualitate Administratie

Avizele PSI, dezbătute în CL Petroşani

controaleTragedia de la Bucureşti în care şi-au pierdut viaţa 62 de tineri naşte discuţii şi la Petroşani. Avizele PSI pentru funcţionarea spaţiilor nu trebuie depuse la primării. Astfel, cei care vor să înfiinţeze anumite spaţii trebuie să facă o declaraţie pe propria răspundere în care să susţină că au avizul PSI.

 

“Noi nu am intervenit, chiar voiam să vă spun legat de PSI şi de această isterie naţională care a pornit în urma tragicului eveniment de la Bucureşti. Legea s-a modificat în 2004 şi în 2006 şi s-a scos acordul PSI de pe declaraţia pe proprie răspundere, declaraţie cu care cei interesaţi vin la noi, precum că au depus la Registrul Comerţului în momentul în care şi-au înregistrat firma sau punctul de lucru, avizul sanitar-veterinar, avizul de la mediu şi avizul de la ITM. S-a scos avizul PSI din această autorizare. Ei când vin la noi dau declaraţie pe proprie răspundere că aceste 3 acte şi pot să funcţioneze, avizul PSI nu mai condiţiona deschiderea sau funcţionarea firmei. Noi în baza acestei declaraţii dădeam acordul de funcţionare. Dar repet, în declaraţia pe proprie răspundere nu mai spunea nimeni de avizul PSI pentru că nu mai era nevoie. Acum este o discuţie că va fi menţionat în Norme, cum că spaţiile aglomerate care au peste 200 de persoane şi peste 200 mp., vor necesita o procedură specială avizată de PSI. Noi ca şi autoritate suntem acoperiţi de lege, la Sectorul IV, bănuiala mea este din câte am văzut şi la televizor că, Consiliul local a supralegalizat această chestiune şi au cerut ei prin acea hotărâre un aviz prealabil înaintea acordului, ceea ce era în plus faţă de lege, era exces de zel. Ieri am auzit că primarul de la Timişoara a dat o dispoziţie prin care cere aviz PSI la orice firmă şi are plângere pentru abuz în serviciu pentru că excede legea”,  a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani în cadrul unei şedinţe de consiliu local.

 

La Petroşani, în ceea ce priveşte administraţia, singura problemă este la Şcoala Avram Stanca, însă şi aici problema va fi rezolvată.

 

“La Petroşani nu suntem în nici o culpă din punctul de vedere al primăriei pe acordurile de funcţionare, am verificat această chestiune, PSI-ul îşi face datoria, s-a şi închis sala de la Rusu şi Casa de cultură. Şcolile şi grădiniţele, primăria, sunt date în funcţiune înainte 1989 şi nu s-a schimbat destinaţia şi nu s-au făcut modificări la clădiri, aceste clădiri nu au nevoie de autorizaţii de la pompieri pentru că ele au avut aceste autorizaţii înb momentul în care au fost date în funcţiune şi nu s-a schimbat nimic. Singura problemă pe care o avem este Scoala “Avram Stanca”, unde în momentul în care am preluat clădirea de la Consiliul judeţean în 2002, nu ne-au dat desenele, planurile, schiţele şi atunci, are asigurată şcoala toate circuitele, toate normele, dar nu avem PSI. Anul trecut ne-au amendat pompierii pe tema aceasta, am alocat 200 milioane şi toate desenele sunt refăcute iar în 2-3 săptămâni vom legaliza această treabă”,  a mai subliniat edilul.

 

După tragedia de la Bucureşti, ISU a demarat controalele în toate locaţiile din judeţ. Rând pe rând se închid unităţile comerciale şi se aplică sancţiuni de ordinul zecilor de mii de lei.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.