.Index Actualitate

Balul strugurilor, în comunitatea maghiară de la Lupeni

IMG_20141003_170432

Traditia continua la Lupeni. Este vorba despre Balul strugurilor organizat de comunitatea maghiara din localitate si care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute. Anul acesta balul a marcat cea de-a XI-a editie iar acest lucru a fost vizibil dat fiind numar mare de persoane care au luat parte la aceasta manifestare, care a atras si multe persoane din afara comunitatii maghiare dar si din afara tari. Celor din comunitatea maghiara de la Lupeni li s-au alaturat 20 de persoane din Vulcan, cate 10 persoane din Petrosani si Uricani.

“Este vorba de Balul strgurilor care este la cea de-a XI-a editie. De 11 ani in fiecare an in luna octombrie tinem acest bal. Ca de obicei este un interes foarte mare, vine foarte multa lume pentru ca si astazi avem peste 220 de oameni”, a declarat David Benedekefi organizatorul evenimentului.

“Aceasta traditie a balului strugurilor este o traditie care se poarta in judetele unde traiesc maghiari, Harghita, Covasna, Mures, Salaj, Timis, Arad, dar in Valea Jiului venind foarte multa populatie din alte zone am incercat sa impamantenim si aici Balul strugurilor ca oamenii sa se simta ca acasa”, ne spune Amalia Antal.

Petrecerea a debutat cu micutii de la sectia maghiara de la Scoala Generala Numarul 1 din cadrul Licelului Teoretic Mircea Eliade din Lupeni.

IMG_20141003_171633

Mâncare pe alese

Persoanele participante la bal au avut posibilitatea de a mânca bucate tradţionale. Două feluri de ciorbă au fost pregătite pentru meseni.

IMG_20141003_172857

“Astazi fiind balul strugurilor am pregatit doua feluri de ciorba, de fapt o supa dulce de zarzavat si o ciorba de tarhon cu carne de porc. Felul doi va fi o tocana de carne de porc facuta dupa o reteta ungureasca si cartofi nature cu patrunjel verde si salata de varza. Am gatit pentru 250 de persoane”, ne spune Amalia Antal, bucătăreasă.

Organizatorii spun că aceste acţiuni sunt destul de rare în comunitatea maghiară de aceea la astfel de evenimente se adună toată lumea.

“Nu doar comunitatea maghiara duce lipsa de astfel de actiuni, ci in general tot Lupeniul duce lipsa. Si in aceasta seara avem foarte multi oameni care nu cunosc limba maghiara dar sunt impreuna cu noi si se distreaza foarte bine”, a mai subliniat Benedekfi.

Nu doar comunitatea maghiară din Lupeni a participat la eveniment, ci şi semenii lor din Petroşani şi Vulcan.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.