.Index Actualitate Administratie

Banii înainte. Așa vrea CEH banii pentru căldura livrată populației din Petroșani

Banii înainte. Așa vrea CEH banii pentru căldura livrată populației din Petroșani. Complexul Energetic Hunedoara vrea garanții din partea autorităților locale de la Petroșani pentru agentul termic livrat populației. În schimb, autoritățile locale nu vor să accepte condițiile puse de cei de la societatea energetică.

”Complexul vrea ca noi să garantăm contravaloarea energiei termice furnizate și tot odată să le dăm un avans. Eu nu pot semna așa ceva. (…) Vă și spun de ce nu mai semnez. În 2017 am semnat comanda doar la avizat și ne-au dat în judecată că nu le-am plătit întreaga cantitate furnizată. Adică diferența de la subvenție până la suma totală. Este vorba de zeci de miliarde. Ei vor cumva să se acopere și să știe că vor lua banii de la primărie, pe pierdere. Eu nu sunt de acord să semnez așa ceva. Dacă cumva se va întâmpla să se sisteze furnizarea energiei termice nu va fi din vina mea. Noi am mărit și subvenția pentru Gigacalorie din ianuarie. Decizia la S.C. Termoficare S.A. o ia lichidatorul, noi nu mai avem nici un pic de putere. Între timp noi am achitat subvenția și pe luna decembrie”, spune Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

O altă problemă a fost ridicată. Complexul ar putea întrerupe furnizarea agentului termic, iar pe lângă abonații care ar rămâne în frig, de suferit ar avea și magistralele.

”Nici măcar nu le mai putem conserva. Frigul nu se va opri aici și instalațiile vor îngheța. După ce se va rezolva această situație, aceste instalații nu vor mai putea fi folosite”, a explicat consilierul local Florian Bican, fost director al societății de termoficare din Petroșani.

Potrivit hotărârii de Consiliu Local, de la 157,27 de lei/GCal cât a fost tariful pentru energia termică facturată populației în perioada ianuarie – noiembrie 2018, de la 1 decembrie tariful este de 187,09/GCal. Prețul căldurii care ajunge în caloriferele celor din Petroșani racordați la sistemul centralizat de termoficare este însă subvenționat de la bugetul local. Aleșii au aprobat suma de 46,77 GCal ca subvenție unitară pentru luna decembrie.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.