.Index Actualitate

Bilanțul inundațiilor din vestul Văii Jiului

Peste 400 de pompieri, jandarmi şi poliţişti au acţionat ieri în oraşele Văii Jiului grav afectate de inundaţiile produse de o puternică viitură pe râul Jiul de Vest.

Prefectul judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă, s-a deplasat în zona calamitată şi, începând cu ora 06.45 şi a coordonat impreună cu col. Viorel Demean, şeful ISU Hunedoara, cu col. Robert Vîţă, şeful Jandarmeriei şi cu autorităţile locale, acţiunile de salvare şi misiunile de limitare, pe cât posibil, a distrugerilor provocate de torenţii deosebit de puternici. La acea oră, vestul Văii Jiului se afla în plină stare de alertă cauzată de CODUL ROŞU de inundaţii.

La orele amiezii, în Valea Jiului a ajuns şi ministrul afacerilor interne, Marcel Vela, pentru a evalua situaţia şi pentru a discuta cu oamenii ale căror gospodării au fost afectate de inundaţii.

Echipele MAI au fost sprijinite de 20 de salvamontişti şi 150 de lucrători ai Apelor Române şi ai autorităţilor locale. Pentru desfăşurarea misiunilor de salvare şi de limitare a efectelor produse de revărsarea apelor s-a acţionat cu 122 mijloace tehnice şi utilaje.

Au fost afectate 8 localităţi: Uricani, Valea de Brazi, Valea de Peşti, Lupeni, Aninoasa, Iscroni, Vulcan şi Paroşeni.
Au fost evacuate din locuinţe, de către echipajele de intervenţie, 282 persoane din Lupeni, Câmpul lui Neag, Aninoasa şi Iscroni.

384 de anexe gospodăreşti au fost inundate sau distruse: Uricani – 150, Lupeni – 100, Aninoasa – 80 şi Vulcan – 54.
Din cauza viiturii, a fost distrusă infrastructura DN 66A care face legătura dintre Petroşani şi Valea de Brazi, pe o porţiune de câteva zeci de metri, în zona Valea de Peşti ceea ce a dus la izolarea localităţii Câmpul lui Neag.

În cursul zilei de vineri, 26 iunie 2020, populaţia din zona afectată a fost alertată prin sistemul naţional RO-ALERT urmare a avertizărilor hidrologice COD ROŞU, la orele: 06.20, 09.02, 12.10, 13.49.

La solicitarea prefectului judeţului Hunedoara şi a şefului ISU Hunedoara, IGSU a trimis în Valea Jiului 3 elicoptere pentru efectuarea misiunilor de recunoaştere, respectiv desfăşurarea la nevoie a unor misiuni de salvare a persoanelor din zonele inundate. De asemenea a fost solicitat şi s-a primit sprijin din partea efectivelor MAI din judeţele limitrofe.

La această oră continuă acţiunile de reparare a DN 66A – zona Valea de Peşti, decolmatarea podurilor şi podeţelor din localităţile inundate şi evacuarea apei din gospodării.

Leave a Reply

Your email address will not be published.