Înființarea de cabinete medicale școlare cade în sarcina administrațiilor locale. Cel puțin asta susțin reprezentanții Ministerului Educației. La Petroșani funcționează două cabinete medicale școlare.
“Încă din anul 2000, autoritățile locale, conform legii, sunt administratorii clădirilor șI terenurilor în care îșI desfășoară activitatea instituțiile de învățământ preuniversitar de stat. în calitate de administratori, autoritățile locale, pe raza cărora sunt amplasate unitățile de învățământ au obligația să ia toate măsurile pentru ca activitatea instructive-educativă să se desfășoare în bune condiții, prin repararea, reabilitarea șI dotarea imobilelor”, arată oficialii Ministerului Educației.
Există un protocol semnat între Ministerul Dezvoltării și Ministerul Educației în ceea ce privește îmbunătățirea condițiilor din unitățile respective.
“Ministerul Educației Naționale, pentru realiazrea lucrărilor de investiții de la unitățile de învățământ preuniversitar de stat șI în vederea îmbunătățirii condițiilor din aceste unitățI, inclusive pentru înființarea și/sau dotarea cabinetelor pentru medicină școlară șI sportivă, a semnat un protocol de colaborare cu Ministerul Dezvoltării REgionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, autoritatea desemnată să coordoneze Programul Național de Dezvoltare Locală (…). În conformitate cu prevederile acestui protocol, ministerul acordă sprijin MDRAPFE în ceea ce privește identificarea problemelor de natură investițională cu care se confruntă unitățile de învățământ preuniversitar. În acest sens, Ministerul Educației Naționale colectează, cu ajutorul aplicației informatice SIIIR, datele privind baza materială a unităților de învățământ preuniversitar”, mai arată oficialii ministerului de resort.
La începutul acestui an, Consiliul Local al municipiului Petroșani a aprobat încheierea unor contracte de servicii de asistență medicală școlară cu medicii de familie, pentru unitățile de învățământ în care nu există cabinete medicale școlare. Serviciile și activitățile de asistență medicală comunitară sunt asigurate de către asistentul medical comunitar și mediatorul sanitar. Conform legilor în vigoare, asistența medicală și de medicină dentară acordată preșcolarilor și elevilor pe toată perioada în care se află în unitățile de învățământ se asigură în cabinetele medicale și de medicină dentară din școli și grădinițe. La Petroșani niciuna din unitățile de învățământ nu are cabinet medical stomatologic. Aceleași legi prevăd că “acolo unde nu există cabinete medicale șI de medicină dentară în grădinițe șI școli, asistența medicală se poate realize de medicii de familie și medicii dentiști”.
Monika BACIU