Exponatele cu potențial risc radioactiv de la Universitatea Petroșani sunt ținute în cutii speciale și în afara clădirii. Exponatele de la catedra de Geologie a Universității Petroșani nu sunt radioactive. După dezvăluirile jurnaliștilor de la Gazeta Sporturilor privind radiațiile de la Muzeul de Geologie din București au pornit controalele în întrega țară.
Catedră de geologie la Petroșani
La Universitatea din Petroșani funcționează catedra de Geologie. Aici sunt expuse sute de exponate. Laboratorul de paleontologie si stratificare cuprinde peste 700 de esantioane expuse in 17 vitrine. Toate aceste exponate au fost aduse aici prin grija studenţilor, a cadrelor didactice sau a unor persoane simple. Potrivit reprezentanților Catedrei, exponatele nu prezintă risc de radiații.
“Nu avem radiații care să depășească limitele, iar eșantioanele potențial periculoase sunt ținute în condiții speciale și undeva în exteriorul clădirii. Au fost făcute măsurători. Măsurători și determinări au fost făcute. Există o serie de eșantioane care au în mod natural asemenea caracteristici, dar pe lângă faptul că sunt izolate, oricum cantitățile de radiații sunt nesemnificative”, a declarat Csaba Lorinț, seful de lucrari al Departamentului de Management, Ingineria Mediului si Geologie din cadrul Universitatii din Petrosani.
Nici la Muzeul Mineritului din Petroșani nu s-au înregistrat radiații peste limita admisă.
“Cărbunele din Valea Jiului nu este radioactiv și nici florile de mină aduse de la Baia Mare. Nu am avut probleme. Măsurători s-au făcut cu câțiva ani în urmă, dar nu au fost probleme”, a declarat Erika Mușa, reprezentant Muzeul Mineritului, pentru Observator Antena 1.
Eșantioane radioactive există în toate colecţiile şi muzeele din lume, multe dintre acestea având valori de patrimoniu naţional. Există o evidenţă strictă a fosilelor şi mineralelor care depăşesc valorile de fond natural de radiaţii.
Monika BACIU