.Index Actualitate

Cărbune gratis. Fuziunea termocentrale – mine, pomană de 20 de milioane de euro  

carbunePomană de zeci de milioane de euro pentru CEH. La momentul fuziunii termocentralelor cu cele patru mine din cadrul Societăţii Naţionale a Huilei, peste 600 de mii de tone de huilă s-au regăsit în stocurile complexului, acestea nefiind plătite. Aşa se face că la acel moment, CEH a plecat cu o cantitate de cărbune care valora nu mai puţin de 20 de milioane de euro, cărbune care a fost primit gratis în urma fuziunii.

 

“Anul 2013, an în care s-a produs fuziunea dintre minerit şi energie a găsit termocentralele Mintia şi Paroşeni cu un stoc care depăşea 600.000 de tone şi putem să spunem că a fost o pomană minerală cel care a condus CEH în 2011, respectiv Daniel Andronache, pentru că a preluat o activitate în care a găsit gratis 600 de mii de tone care dintr-un calcul estimativ depăşea 20 de milioane de euro. În aceste condiţii într-o piaţă a energiei în care încă mai aveam preţ reglementat şi a găsit cărbune gratis, ne putem lăuda cu performanţe manageriale pe care alţii nu au mai putut să le regăsească. Fără a spune despre următorul director general că a avut un management bun putem să fim corecţi şi să spunem că Aurel Niculescu a preluat un CEH în care a trebuit să ardă un cărbune scump şi să vândă energie electrică pe o piaţă total ostilă producătorului de energie pe bază de huilă. Anul 2014 a fost pentru managementul CEH an electoral. Cel mai mult pentru cei care au condus la acea vreme CEH a contat data de 16 noiembrie, al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidenţiale şi s-a pus în pericol activitatea complexului doar pentru ca salariaţii să nu fie nemulţumiţi şi să aducă voturi partidului care i-a pus în funcţie”,  a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.

 

Anul 2012 a fost cela mai bun pentru Complexul Energetic Hunedoara având în vedere faptul că la acel moment aveau un preţ reglementat pentru energia electrică.

 

“CEH în anul 2012 când a unit cele două termocentrale a reuşit să supravieţuiască într-o piaţă de energie în care s-au bucurat cei care au condus atât de preţ reglementat cât şi de un preţ al cărbunelui care le-a asigurat împreună venituri în aşa fel încât să nu se poată vorbi, cel puţin la acea vreme, de moartea acestui producător de energie”,  a mai subliniat Nica.

 

În urma protestului care a avut loc în luna mai a acestui an la CEH, ministrul Energiei Andrei Gerea a semnat un protocol cu administraţia şi sindicatele  vânzarea unei cantități de energie corespunzătoare unei puteri de 200 de megawatti aferente puterii electrice minime pentru care cele două termocentrale pot asigura servicii de termoficare în Deva și Valea Jiului.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.