.Index Actualitate

“Caşcavalul” sărăciei aduce Valea Jiului în prim-plan

41922mareValea Jiului, ghimpele de pe harta României. Valea Jiului este cunoscută la nivel naţional pentru mineriadele care au pornit de aici. Zona se confruntă cu probleme sociale şi economice, iar consilierii judeţeni susţin că problemele nerezolvate datează de peste 25 de ani. Un consilier judeţean care a trecut pe la DNA a ridicat problema repartizării fondurilor către Valea Jiului. Ioan Hirghiduş susţine că banii alocaţi primăriilor din Valea Jiului sunt insuficienţi pentru a rezolva problemele pe care zona de are de 25 de ani.

 

 

“Domnule președinte, stimați colegi, am câteva nelămuriri legate de această repartizare a banilor și în primul rând vreau să spun că două probleme stau la baza acestor nelămuriri – și anume faptul că am fost întrebați la DNA – toți am trecut prin furcile caudine ale D.N.A.-ului – ce amestec avem noi în repartizarea banilor și aceasta mă determină bineînțeles să pun niște întrebări și a doua problemă este cea ridicată de primarii din Valea Jiului, care sunt nemulțumiți de sumele alocate deoarece acestea sunt insuficiente pentru rezolvarea problemelor din această zonă. Din păcate, așa cum știți foarte bine Valea Jiului reprezintă o zonă aparte a județului, cu mari probleme și din păcate, aceste probleme nu au fost rezolvate de peste un sfert de veac încoace din păcate spun, pentru că toți cei care au guvernat România, atât la nivel central cât și la nivel local județean nu au fost preocupați să rezolve problemele sociale în primul rând ale Văii Jiului. Intrebarea mea este următoarea: care este principiul care a stat la baza repartizării banilor pe unități administrative, dacă acest principiu are la baza lui elemente pur raționale care țin seama de problemele concrete ale localităților sau au fost și alte cauze, cum ar fi legate de aranjamente, de ce pentru că eu nu bănuiesc, eu sunt convins că eu știu conducerea județului a avut toată bunăvoința dar apar diferențe între sumele alocate localităților și ca urmare se pot pune astfel de întrebări”,  a spus consilierul judeţean Ioan Hirghiduş.

 

De cealaltă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Adrian David, invocă sumele mici care au fost repatizate judeţului de la Bucureşti.

 

“Dați-mi voie să-mi manifest și eu nemulțumirea față de suma foarte mică care a fost repartizată consiliului județean pentru a fi distribuită mai apoi UAT-urilor, consider că este insuficientă pentru a asigura dezvoltarea județului Hunedoara, dar aceasta este suma care a fost aprobată prin Legea bugetului de stat, la asta ne raportăm cel puțin în prima jumătate a anului, sunt convins că guvernul va veni cu rectificări atunci când situația din țară o va impune, ba chiar sunt dispus să mă raliez unui demers al dumneavoastră, a celor din administrația publică locală, a domnilor primari, a consilierilor, cei care doresc să ridice un semnal de alarmă foarte serios că bugetul administrației locale din România în anul 2016 este unul mult mai mic decât am avea noi nevoie. După cum vedeți, cel puțin de când sunt eu consilier județean, nu de multă vreme e adevărat, este pentru prima dată când toate cele 69 de unități administrativ-teritoriale din județul Hunedoara primesc bani de la consiliul județean, e vorba despre alocări între 150 mii și 500 mii lei și am pornit de jos în sus, primăriile de municipii au primit mai puțini bani pentru că au diverse modalități de a-și compensa alocarea bugetară mică prin venituri colaterale mari, orașele din județul Hunedoara pentru că știm că sunt cvasi-urbanizate au primit alocări mai mari și comunele mari au fost și ele sigur ajutate sau vă propun să fie ajutate de către noi pentru că acolo într-adevăr în zona rurală avem probleme deosebite, iar primăriilor mici am încercat să le asigurăm salariile și plata utilităților”,  a replicat Adrian David, preşedintele CJH.

 

 

Valea Jiului va avea, în continuare, susţinerea consilierilor judeţeni, prin votul cărora aici vor ajunge diferite sume de bani pentru continuarea unor proiecte.

 

“Ați adus în discuție problemele deosebite din Valea Jiului și lipsa de viziune a autorităților pe parcursul ultimilor ani post-decembriști, aici e problema mai mare, în zona asta. Sper că ați remarcat că ne-am îndreptat atenția în privința unor investiții masive în Valea Jiului atât în ultimii ani cât mai ales în anul 2015, și alocările bugetare către Valea Jiului au fost sporite prin votul dumneavoastră. Vă asigur că în continuare o să vă propun să continuăm aceste investiții să le finalizăm și aici mă refer la drumul spre Parâng, mă refer la alocarea pe care am dat-o, am avut-o către municipiul Petroșani pentru modernizarea drumului național 66 acea șosea de centură care are nevoie de atenție și cred că vom reuși să echilibrăm din punctul acesta de vedere al investițiilor viitoare care le vom face în Valea Jiului de la Uricani până la Petroșani sau până la Petrila, până la Cimpa acolo unde vom avea posibilitatea”,  a mai subliniat David.

 

 

Un alt consilier judeţean este de părere că sumele alocate de Guvern reprezintă, de fapt, împărţirea sărăciei.

 

“Am participat la această împărțire și am o nemulțumire totală pentru suma mică și am participat pot să spun la împărțirea sărăciei. Aceasta este. Din punctul de vedere al respectării salariilor și utilităților, precum și al cofinanțărilor într-adevăr s-a căutat să se plătească acestea și s-a și reușit, că sunt sumele insuficiente îmi exprim încă o dată nemulțumirea dar nu pe exemple concrete ci pe total. Asta este și sper într-o rectificare de buget, domnul președinte a spus că va fi sigură, să dea Dumnezeu, eu sper în ea pentru că aceste sume nu ajung. S-a ținut cont de aceste cofinanțări și sunt bucuros pentru ele și programele de dezvoltare care din păcate, cam puține, deci nemulțumirea este pentru suma totală, participând la tot procesul ar fi multe de spus dar să sperăm pe viitor că reparăm această nedreptate făcută la ora actuală de către Ministerul de finanțe”,  a spus consilierul Doru Gaita.

 

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.