Caută soluţii pentru continuarea lucrărilor la instalaţia de desufurare de la Termocentrala Paroşeni. Nemţii care au câştigat contractul pentru realizarea lucrărilor au ameninţat, conducerea Complexului Energetic Hunedoara, că vor denunţa contractul dacă nu li se va plăti TVA-ul. Consiliul de Administraţie caută soluţii pentru a finaliza aceste lucrări de care depinde funcţionarea termocentralei de la Paroşeni.
“S-a propus o comisie care va discuta cu nemţii astfel încât să se găsească o soluţie optimă pentru finalizarea lucrărilor. Am achitat o parte din TVA, însă au mai rămas în jur de vreo 8 milioane de plătit. Instalaţia de desulfurare e foarte importantă astfel că trebuie finalizată”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.
Proiectul de la Termocentrala Paroșeni are o valoare de 65.300.000 de euro, acesta cuprinzând realizarea a două investiţii „instalaţia de desulfurare a gazelor de ardere” şi „schimbarea tehnologiei actuale de colectare, transport şi depozitare a zgurii şi cenuşii”. Investiţia este realizată undeva în proporţie de 92%.
Instalaţia de colectare, transport şi depozitare a zgurii şi cenuşii va înlocui sistemul actual de evacuare cu apă în cu un sistem în şlam dens autoîntărire.
“Implicaţiile nerealizării celor două investiţii de mediu sunt majore prin declanşarea procedurii de «infringement» de către Comisia Europeană, obligarea statului român la plata penalităţilor şi amenzilor ca urmare a nerespectării obligaţiilor asumate prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, neautorizarea centralei Paroşeni din punct de vedere al mediului şi implicit oprirea acesteia din funcţionare, cu repercusiuni semnificative asupra: sectorului energetic, prin lipsa livrării în Sistemul Energetic Naţional a energiei electrice produse la Paroşeni şi neasigurarea serviciilor de sistem; sectorului minier, prin stoparea preluării de către centrala Paroşeni a cărbunelui extras din Valea Jiului; sistemului centralizat de încălzire şi preparare apă caldă menajeră pentru localităţile Văii Jiului prin neasigurarea agentului termic necesar; generării de probleme sociale în zonă prin pierderea locurilor de muncă”, spuneau oficiali Ceh acum câteva luni într-un răspuns remis Cronicii Văii Jiului.
Realizarea celor două investiţii de mediu la Sucursala Electrocentrale Paroşeni va permite termocentralei încadrarea în totalitate în normele de mediu ale Uniunii Europene, asigurându-i-se astfel condiţii de funcţionare pentru următorii 25 de ani.
Monika BACIU