Ce planuri există pentru tinerii din Valea Jiului? Minele din Valea Jiului se închid rând pe rând. Dacă în anii 1990 în sistemul minier din Valea Jiului lucrau peste 70.000 de mineri, acum sunt mai puțini de 3000. Un parlamentar bucureștean vrea să afle de la Ministerul Educației care sunt planurile pentru tinerii din această zonă.
“În Valea Jiului, în anii 1990, existau 15 mine de huilă. Astăzi, doar patru mai sunt folosite pentru exploatare, dar și acestea se vor închide în 2024, respectiv 2027. Cert este că, în viitorul apropiat, locuitorii din Valea Jiului – în special persoanele tinere, nu vor mai putea să se bazeze pe minerit ca slujbă principală în această zonă. Astfel, este nevoie ca pentru persoanele tinere să existe soluții alternative în învățământ/instructaj, iar pentru persoanele mai în vârstă există nevoia de a găsi soluții pentru reconversia profesională. Așadar, din punctul de vedere al Ministerului Educației Naționale, vă rog să mă informați dacă există o strategie coerentă la nivelul Universității din Petroșani: de dezvoltare a unei curricule care să vină în întâmpinarea nevoilor studenților de a se integra după absolvire pe o piață de muncă? De a oferi cursuri de reconversie profesională pentru minerii care s-au pensionat sau urmează să se pensioneze?”, arată deputatul USR, Cristina Prună într-o interpelare transmisă Ministerului Educației.
De precizat este faptul că Universitatea din Petroșani și-a aplecat, deja, atenția asupra acestor probleme. Programele universitare au fost corelate cu cerințele de pe piața muncii, astfel că absolvenții instituției de învățământ superior din Valea Jiului își pot găsi loc de muncă și în Europa.
Același deputat vrea să afle ce se va întâmpla cu populația din Valea Jiului, după ce mineritul se va închide.
“Vă rog să îmi spuneți și ce planuri, programe sau strategii există la nivelul Ministerului Educației Naționale, pentur locuitorii din Valea Jiului pentru a-i ajuta pe aceștia să facă mai ușor tranziția către o piață de muncă care nu se va mai baza pe minerit?”, mai arată deputatul.
Valea Jiului este încă o zonă monoindustrială, în ciuda eforturilor depuse de autorități de a atrage investitori privați. Nici turismul nu este încă o alternativă la minerit.
Monika BACIU
Pe aceeași temă:
Spitalele din Valea Jiului în atenția deputatului Cristina Prună