.Index Actualitate Administratie

Ce se întâmplă cu paramedicii SMURD?

Ce se întâmplă cu paramedicii SMURD? Alocarea cotizației pentru susținerea asociației Salvital, asociație în subordinea căreia funcționează modulul SMURD în județul Hunedoara, a dus la noi controverse în rândul consilierilor locali de la Petroșani. După ce anul trecut a fost diminuată cotizația de la , la 3 lei/cap de locuitor, acum a existat o propunere ca această cotizație să fie de un leu/cap de locuitor. Consilierii locali le solicită reprezentanților Asociației Salvital un raport de activitate pentru a vedea modul în care sunt cheltuiți banii care ajung în contul acestei asociații.

„Data trecuta a fost o adevărată mineriadă aici ca sa votăm această asociere. Ceea ce mă deranjează și îmi pare rău că nu mai este în sală dl. director de la spital, pentru că îi dădeam o soluție pentru pierderile de la spital. Prin adresa de la Salvital pe care o semnează patru persoane, ceea ce înseamnă că au o structură destul de stufoasă, ne cer 3 lei/an/locuitor. Dacă facem împărțirea 125529 la 3 lei rezultă că noi în Petroșani suntem 41 800 de locuitori. Acuma, oricine trece seara prin oraș vede câte becuri mai sunt aprinse în apartamente. Și atunci vă solicit ca în loc de 3 lei să le dăm 1 leu”,  a spus Mihai Barbu, consilier local ALDE Petroșani.

Dorina Niță, colegă de partid cu Mihai Barbu a ținut să precizeze că în cazul în care contribuția Consiliului Local va scădea la un lei, va exista riscul ca asociația să nu își acopere cheltuielile. În plus, municipalitatea de la Petroșani, prin cotizația anuală, plătește salariile celor 9 paramedici care activează în capitala Văii Jiului.

„După cum știți noi finanțăm salariile la 9 paramedici. Anul trecut a fost o discuție, pentru că noi plăteam 5 lei/ locuitor, dl. Mărgineanu a spus că scade la 3 lei/locuitor și discută cu Consiliul Județean să majoreze ei, pentru a acoperi cei 2 lei. Noi știm în fiecare lună pe ce dăm bani, ei ne trimit un centralizator, un desfășurător al salariilor”,  a spus Emilia Popa, director economic în cadrul Primăriei Petroșani.

În cazul în care contribuția municipalității de la Petroșani ar scădea sub suma de 3 lei/cap de locuitor ar exista riscul major ca modulul SMURD de la Petroșani să se desființeze.

“Subliniez faptul ca din iunie s-ar putea să nu mai plătim nimic că trec la M.A.I. Cei 3 lei/locuitor pe care îi dăm noi nu acoperă în totalitate salariile celor 9 paramedici, restul vine de la Consiliul Județean”,  a precizat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Alți consilieri au adus în discuție importanța acestui serviciu și de faptul că de promptitudinea paramedicilor depinde viața pacienților.

 “Ne cramponăm de lucruri care nu ar trebui să ne intereseze. Contribuim la finanțarea unui serviciu de care populația municipiului are nevoie. Trebuie să ne gândim la promptitudinea cu care se intervine, nu durează mai mult de 2-3 minute și apare la cazuri, nu stăm ca în alte orașe câte 2-3 ore după o ambulanță. Eu cred că 3 lei/persoană nu este mult, puteau să ne pună să plătim la kilometri”,  a spus Marius Rad, consilier local la Petroșani.

“Această discuție ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru cei de la Salvital. În ideea că anul acesta nu se vor finaliza demersurile, ca aceștia să treacă la M.A.I. s-ar putea ca la anul și noi să nu mai fim de acord să dăm această cotizație și să ne retragem din asociație. Mie mi se pare absurd ca doar 5 județe din această țară să aibă astfel de asociații și de foarte mulți ani să rămână în această formă și să nu treacă la ISU. Eu cred că angajații de la I.S.U. au salarii mult mai mari decât angajații Salvital. Nu înțeleg de ce acești oameni sunt ținuți pe o asociație la disponibilitatea Consiliilor Locale, când puteau de mult să treacă la ei și să beneficieze și de salarii mult mai mari și alte beneficii”,  a completat Claudiu Cornea, consilier local.

Cotizația a fost diminuată anul trecut, atunci când bugetul municipalității a fost grav afectat de măsurile impuse de Guvern. La Petroșani sunt 41.843 de cetățeni, iar municipalitatea asigură suma de 3 lei pentru fiecare dintre aceștia pentru a plăti contribuția datorată Asociației Salvital.

Paramedicii SMURD din județul Hunedoara și alte patru județe din țară s-ar putea pensiona mai devreme. Acest lucru va fi posibil doar dacă o inițiativă legislativă va ajunge lege. Mai mulți parlamentari au depus o inițiativă legislativă prin care solicită preluarea paramedicilor SMURD din județele Hunedoara, Arad, Maramureș, Mureș și Sibiu de către Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență. Potrivit unui proiect de lege propus de parlamentari PSD, ALDE, PNL și USR, se propune ca „personalul cu pregătire paramedicală în cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului ajutor calificat, aflate pe raza județelor Arad, Hunedoara, Maramureș, Mureș și Sibiu se preia cu statut de cadru militar de către inspectoratele pentru situații de urgență din județele menționate”. De asemenea, în proiectul de lege se mai menționează că o parte din specialiștii instruiți în acordarea primului ajutor calificat și implicit în asistență medicală de urgență prespitalicească „se preia cu statut de soldat profesionist”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.