.Index Actualitate

CEH a avut în 2018 o cotă de piață de 1,55%

CEH a avut în 2018 o cotă de piață de 1,55%. Complexul Energetic Hunedoara a produs, în anul 2018, doar 960 de GWh. Informația reiese dintr-un document publicat pe site-ul Ministerului Economiei. Astfel, potrivit statisticii, CEH a produs puțin mai multă energie decât Tomis Team SRL, CET Govora sau alți producători mici din țară.

Potrivit acelorași date, Complexul Energetic Hunedoara a avut, tot în anul 2018, o cotă de piață de 1,55%.
Cel mai mare producător dispecerizabil a fost, în anul 2018, Hidroelectrica cu o cotă de piață de 27,81% și cu 17.232 GWh.
Complexul Energetic Oltenia a produs, în anul 2018, 14.143 GWh, având o cotă de piață de 22,82%.

”Sectorul de producere a energiei electrice este dominat de principalii 3 producători de energie electrică din surse clasice, Hidroelectrica, CE Oltenia şi Nuclearelectrica, care împreună, asigură cca. 69% din energia electrică produsă în unități dispecerizabile”, arată documentul.

Documentul mai notează că s-au acordat ajutoare de stat în 2015 au fost acordate ajutoare totale în valoare de 1.1 miliarde RON, dintre care 208 milioane RON pentru prima categorie, iar restul de 900 milioane RON pentru subvențiile privind energia termică.

”Singurul ajutor de stat care se acordă pentru cărbune este în conformitate cu prevederile Deciziei CE 787/2010 privind acordarea ajutorului de stat pentru închiderea minelor de cărbune necompetitive, urmând a se face activități de închidere a lucrărilor miniere și de ecologizare a perimetrelor miniere afectate. Statul român a notificat inițial închiderea a trei unități miniere din Valea Jiului. Ajutorul de stat SA 33033 a fost autorizat prin Decizia Comisiei Europene nr. C(2012) 1020 final din 22 februarie 2012. Ulterior acest ajutor de stat s-a modificat prin includerea a încă două unități miniere din Valea Jiului. Ultima modificare a ajutorului de stat a fost reautorizată prin Decizia Comisiei Europene nr. C (2018) 1001/ final din 16 februarie 2018. Ajutorul de stat pentru închiderea minei de cărbune Petrila, Paroșeni și Uricani este administrat de Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului S.A. (SNIMVJ), iar Ajutorul de stat pentru închiderea minelor de cărbune Lonea și Lupeni este administrat de Complexul Energetic Hunedoara S.A (CEH)”, mai arată documentul.

În perioada 2011 – 2024 se arată că ajutoarele acordate pentru închiderea minelor de cărbune va ajunge la 1.595.388.000 de lei.

”În Noiembrie 2019, statul român a adoptat Ordonanța de urgență nr. 69/2019 pentru aplicarea unor măsuri de protecție socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare de Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului S.A și Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. în perioada 2019-2024. Ordonanța prevede acordarea venitului lunar de completare, ca măsură de protecție socială de care beneficiază persoanele disponibilizate în din cadrul societăților pentru care s-a aprobat acordarea ajutoarelor de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitiv. Întrucât societățile menționate se află într-o regiune monoindustrială, aceste măsuri se impun pentru a atenua impactul social al schimbărilor structurale presupuse de închiderea minelor de cărbune necompetitive din Valea Jiului, și implicit pentru a promova o tranziție justă, având în vedere politica legislativă a statului roman și cerințele corelării cu reglementările interne și ale armonizării legislației naționale”, mai arată documentul postat pe site-ul Ministerului Economiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.