Costul de producţie al energiei electrice de către Complexul Energetic Hundoara a ajuns la aproape 300 de lei, drept pentru care energia electrică produsă de cele două termocentrale nu a mai fost cumpărată. Este concluzia unui raport al Curţii de Conturi. Complexul Energetic Hunedoara contribuie doar cu 4,25% la siguranţa sistemului energetic naţional. Un raport al Curţii de Conturi arată că CEH contribuie la SEN cu puţin peste 4%, iar costurile de producere a energiei electrice sunt cele mai mari.
“În România, în sectorul energiei electrice, deși ANRE a emis 696 Licenţe de producere a energiei, în anul 2014, 6 producători au realizat 84,6% din totalul de 57.853 GWh energie electrică livrată: SC Hidroelectrica SA – 31,37%, SC Complexul Energetic Oltenia SA – 20,99%, SN Nuclearelectrica SA – 18,57%, SC OMV Petrom SA – 3,45%, SC Complexul Energetic Hunedoara SA – 4,25% și SC Electrocentrale București SA – 3,48%, Romgaz SA – 2,49%”, se arată în raportul Curţii de Conturi.
Raportul mai arată că CEH produce cel mai scump curent electric dintre toţi producătorii. Preţul de producţie al energiei electrice a ajuns chiar şi la 300 de lei.
“Din analiza evoluţiei prețurilor medii ponderate anuale, aferente cantității de energie electrică achiziționată de FUI pe bază de contracte reglementate, s-a remarcat faptul că, cel mai scăzut preţ a fost înregistrat în anul 2014, respectiv de 142,68 lei/MWh, cu 14% mai mic faţă de preţul mediu de 165,92 lei/MWh înregistrat în anul 2013. Această diminuare a preţului de achiziţie a energiei electrice de către FUI de la producători a fost determinată de intrarea în vigoare a Ordinului președintelui ANRE nr. 83/2013, prin care nu au mai fost preluate cantităţi de energie electrică produsă de grupurile/centralele termoelectrice care înregistrau costuri ridicate care în unele cazuri depăşeau 269 lei/MWh (cazul SC Complexul Energetic Hunedoara SA în anul 2013), consumul fiind asigurat prin preluarea cantităţilor de energie electrică produsă de grupuri/centrale aparținând SC Hidroelectrica SA şi SN Nuclearelectrica SA, la preţuri medii ce au variat între 115,2 lei/MWh – 145,88 lei/MWh”, mai arată raportul.
Potrivit raportului, companiile termoenergetice ar fi trebuit să realizeze investiţii, care însă nu au fost implementate.
“În domeniul termoenergetic, faţă de valoarea proiectelor de investiţii de 5,8 miliarde euro, prevăzute a se realiza conform Strategiei, au fost realizate investiţii la nivelul principalilor producători de energie electrică cu capital majoritar de stat (SC Complexul Energetic Hunedoara SA, SC Complexul Energetic Oltenia SA, SC Electrocentrale Bucureşti SA, SC Electrocentrale Galaţi SA, SC Electrocentrale Oradea SA, Termoelectrica, CET Govora, RAAN şi Romgaz) în valoare estimată de 1,7 miliarde euro (29,3%), fiind realizate atât lucrări de investiţii noi cât și lucrări de modernizare şi de retehnologizare a instalaţiilor existente”, mai arată raportul.
Ministrul Energiei subliniază faptul că CEH este vital pentru siguranţa sistemului energetic naţional, însă doar pe termen scurt.
“Probabil, că inelul de 400 kV a Transelectrica nu este finalizat, este un proiect pe termen lung, probabil spre prima parte a următoarei decade acest inel va fi finalizat. Însă, până la finalizarea acestor lucrări complexe, grupurile de la Deva și Paroșeni continuă să aibă un rol extrem de important în echilibrarea și decongestionarea rețelei, inclusiv pentru a permite lucrări de modernizare la rețea”, susţine ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
Monika BACIU