Insolvenţa = închiderea activităţii în minerit. Situaţia gravă cu care se confruntă Complexul Energetic hunedoara este monitorizată în permanent de Ministerul Energiei. Reprezentaţii MinisteruluI Energiei susţin că intrarea în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara înseamnă închiderea activităţii în minerit şi nu doar cea de la societate cât şi cea de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului. Pe rolul Tribunalului Hunedoara este înregistrată o astfel de cerere, iar în cazul în care aceasta va fi admisă repercursiunile asupra Complexului vor fi dramatice.
“În ceea ce priveşte riscurile pe care le presupune intrarea în insolvenţă, precum şi consecinţe ale intrării în faliment a CEH cele mai importante ar fi închiderea imediată a activităţii de minerit şi la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului, furnizor captiv al CEH, cu disponibilizarea altor circa 2000 de salariaţi. Disponibilizarea unui număr foarte mare de salariaţi (în prezent CEH are cca. 6600 de salariaţi) într-o zonă monoindustrială conducând la o presiune socială extraordinară şi la un impact puternic asupra bugetului asigurărilor sociale”, se arată într-un document semnat de ministrul Energiei Andrei Gerea.
O altă problemă ar fi legată şi de furnizarea agentului termic. În cazul în care CEH intră în faliment, Deva şi Valea Jiului rămân fără căldură.
“Oprirea furnizării de agent termic pentru municipiul Deva şi în Valea Jiului, locuitorii din zonele respective fiind afectaţi întrucât nu există alte soluţii alternative de agent termic”, se mai arată în document.
Săptămâna viitoare, la Tribunalul Hunedoara se va lua în discuţie cererea de insolvenţă depusă de o societate împotriva Complexului Energetic Hunedoara. La finele anului 2014, CEH înregistra pierderi de 350 de milioane de lei, şi o valoare a plăţilor restante de circa 370 de milioane de lei, din care numai la bugetul consolidat al statului circa 290 de milioane de lei.
Monika BACIU