Complexul Energetic Hunedoara, societate înfiinţată în anul 2012 pe principiul “drumul spre Iad e pe pavat cu intenţii bune”, iar intenţiile aşa-zis bune au constat în producţia, furnizarea şi comercializarea energiei electrice pe bază de huilă, exploatarea zăcămintelor de huilă sau asigurarea profitabilităţii societăţii. Numai că pe principiul “până la Dumnezeu de mănâncă sfinţii” s-a întâmplat şi cu societatea energetică care a fost un COBAI al managementului defectuos, chiar “dezastruos” cum îl numeşte administratorul judiciar al societăţii. De la înfiinţare şi până în prezent, Complexul Energetic Hunedoara a fost condus precum o corabie în derivă şi fiecare a vrut să îşi assume rolul de căpitan. Cu toţii au eşuat lamentabil, lucru văzut astăzi cu ochiul liber, iar acum nimeni nu îşi mai asumă responsabilitate.
23 de persoane la cârma CEH
Nu mai puţin de 23 de persoane au condus Complexul Energetic Hunedoara. Vorbim de cifre oficiale şi nu de persoanele din umbră, fie acestea chiar şi politicieni. Şase directori generali şi 17 membri în consiliul de administraţie. Aceasta a fost structura de conducere a Complexului Energetic Hunedoara de la înfiinţare şi până în prezent. La cârma societăţii s-au perindat, nu mai puţin de cinci directori generali, iar rezultatul a fost “dezastruos”
“Managementul Complexului Energetic Hunedoara a fost dezastruos, factorul politic dictand numirile si nu criteriul competentei. De la infiintare s-au perindat la conducerea companiei 17 persoane in cadrul Consiliului de administratie si numai in ultimul an – 2015 – au fost schimbati 5 directori generali”, arată raportul administratorului judiciar.
Cei cinci directori generali ai CEH au fost: Daniel Andronache, Aurel Niculescu, Constantin Jujan, Emil Floruţ şi Viorel Stancu, cel din urmă dându-şi demisia în urma protestelor care au avut loc în ultimele luni de la declanşarea insolvenţei. Locul acestuia a fost preluat de Cosmin Chiuzan care este cel de-al şaselea director al CEH.
Au urmat membrii Consiliului de Administraţie. Fără aprobarea acestora, conducerea Complexului Energetic nu putea pune în aplicare anumite măsuri, achiziţii…Aceştia au condus societatea “IN INTERES PERSONAL”.
“Membrii Consiliului de administratie ai SOCIETATII COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA SA SA in perioada de la infiintare pana la numirea administratorului special, pentru fapta prevazuta de art.169 al.(1) lit c) “au dispus, în interes personal, continuarea unei activităţi care ducea, în mod vădit, persoana juridică la încetarea de plăţi”. Bineinteles ca răspunderea persoanelor în cauză nu va putea fi angajată dacă, în organele colegiale de conducere ale persoanei juridice, s-au opus la actele ori la faptele care au contribuit la starea de insolvenţă sau au lipsit de la luarea deciziilor care au contribuit la starea de insolvenţă şi au făcut să se consemneze, ulterior luării deciziei, opoziţia lor la aceste decizii, dar aceste aspecte vor fi analizate si avute in vedere de catre administratorul/lichidatorul judiciar la momentul intocmirii cererii prevazute de art.169, sau pot fi invocate in aparare de catre cei vizati”, arată administartorul judiciar al CEH.
Lista persoanelor ce au facut parte din Consiliul de administratie al SOCIETATII COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA SA SA ii cuprinde pe urmatorii:
– Purcaru Danciulescu Cristinel ,membru CA in perioada 20 septembrie 2012 – 28 iunie 2013;
– Luca Alexandru,membru CA in perioada 20 septembrie 2012 – 28 iunie 2013;
– Bobe Angelica, membru CA in perioada 20 septembrie 2012 – 28 iunie 2013;
– Mangu Sorin Iuliu, membru CA in perioada 20 septembrie 2012 – 22 mai 2014;
– Alic Costel, membru CA in perioada 20 septembrie 2012 – 14 martie 2013;
– Andronache Daniel, membru CA in perioada 03 iulie 2013 – 19 iunie 2014;
– Demetrescu Ovidiu, membru CA in perioada 03 iulie 2013 – 12 noiembrie 2014;
– Purcaru Stamin Ion, membru CA in perioada 03 iulie 2013 – 18 ianuarie 2016;
– Preda Mihaela, membru CA in perioada 03 iulie 2013 – 05 mai 2015;
-Popescu Elena, membru CA in perioada 05 februarie 2014 – 08 mai 2015;
– Untescu Marius, membru CA in perioada 27 noiembrie 2014 – 06 februarie 2015;
-Blaj Alexandru, membru CA in perioada 06 februarie 2015 – 01 mai 2015;
– Ghimpau Aurelian, membru CA in perioada 06 februarie 2015 – 18 ianuarie 2016;
– Barbu Daniela Angela, membru CA in perioada 18 mai – 28 iulie 2015;
– Tudorache Iulian Robert, membru CA in perioada 18 mai 2015 – 18 ianuarie 2016;
– Partenie Negrea Sarbu Nicolae, membru CA in perioada 18 mai – 10 decembrie 2015;
– Offenberg Iulian, membru CA in perioada 30 septembrie 2015- 18 ianuarie 2016;
Alexandru Blaj şi Aurelian Ghimpău au fost cei mai vocali preşedinţi ai Consiliului de Administraţie de la Complexul Energetic Hunedoara. Alexandru Blaj şi-a dat demisia, acuzând că nu poate face nimic, iar Aurelian Ghimpău şi-a pierdut calitatea la declanşarea insolvenţei. Ambii au intrat însă în atenţia presei cu diferite declaraţii.
„Decizia mea este una a unui român normal aflat în faŢa unei mari dezamăgiri. În cuvinte puŢine, în Ţara în care Ministerul Energiei promovează interesul companiei pe care eu am reprezentat-o în calitate de preşedinte al CA şi pentru care, alături de conducerea executivă, s-au făcut toate demersurile pentru obŢinerea unui ajutor de salvare pentru achiziŢionarea certificatelor de CO2, ajutor avizat de Comisia Europeană în data de 12 aprilie 2015, ne-am lovit de opoziŢia de neînŢeles a Ministerului FinanŢelor şi a Ministerului JustiŢiei care refuză aprobarea acordării acestuia. Singura motivaŢie invocată a fost existenŢa unui ajutor de stat, mascat sub forma unor contracte bilaterale, încheiate în perioada 2009 – 2011 între Termocentrala Paroşeni şi Hidroelectrica, care făceau referire la vânzarea respectiv cumpărarea de energie electrică. Lipsa, la acest nivel, a unei disponibilităŢi reale pentru soluŢionarea problemelor deosebit de grave cu care se confruntă întreaga comunitate a JudeŢului Hunedoara, mă îndeamnă la acest gest menit a fi un semnal de alarmă în atenŢia celor în a căror mâini stau destinele a celor care lucrează în sistem. O apreciere specială am, acum la încheiere de mandat, faŢă de deschiderea, disponibilitatea şi implicarea personală a domnului ministru Andrei GEREA în toate demersurile noastre, ceea ce face dovada faptului că a înŢeles importanŢa CEH pe piaŢa energetică a României, şi pentru care îi mulŢumesc sincer”, a spus Alexandru Blaj după demisia din CA-ul CEH.
Aurelian Ghimpău a fost preşedintele Consiliului de Administraţie mult prea grăbit şi poate mult prea sincer. Fostul presedinte al Consiliului de Administratie al Complexului Energetic Hunedoara, Aurelian Ghimpău, a fost prea ocupat, anul trecut, pentru a discuta despre soarta societatii. Sub pretextul ca e ziua lui Aurelian Ghimpau a fost mult prea grabit sa plece la Bucuresti pentru a fi alaturi de familie, in loc sa raspunda intebarilor zecilor de peersoane aflate la Petrosani la dezbaterea publica organizata de municipalitate. Platit cu bani multi, de la o societate falimentara, Aurelian Ghimbau a evitat sa raspunda intrebarilor pe fondul grabei.
“Am probleme de familie, trebuie să ajung la Bucureşti lângă familie”, a spus la acel moment Aurelian Ghimpău.
Tot în cadrul aceluiaşi eveniment, Ghimpău a scăpat porumbelul. Minele se vor închide în anul 2018.
“Decembrie 2018 este ultima tona de carbune care se va scoate din Valea Jiului”, a declarat Aurelian Ghimpau, în vara anului trecut.
Bonusuri pentru performanţă
Pentru că unii dintre membrii COnsiliului de Administraţie au înregistrat performanţe “remarcabile”, cu o zi înainte de intrarea în insolvenţă a societăţii aceştia au încasat anumite “bonusuri” acordate cu titlu de “componentă variabilă”.
Şapte din membrii Consiliului de Administraţie au încasat în data de 6 ianuarie nu mai puţin de 80 de mii de lei. Cea mai mare sumă a fost încasată de Stamin Purcaru, în valoare de 20 de mii de lei. A urmat Aurelian Ghimpău cu 17 mii de lei. Elena Popescu, Mihaela Preda, Sîrbu Negru Partenie Nicolae şi Iulian Tudorache au încasat câte 9000 de lei fiecare, iar Alexandru Blaj a primit 7000 de lei.
Conform legii, şi dacă managerii CEH sau membrii Consiliului de Administraţie realizau 1% din plan sau chiar şi 0,01% aceştia ar fi beneficiat de componenta variabilă.
“Aceste drepturi băneşti reprezintă plata componentei variabile acordată în funcţie de îndeplinirea nivelului ţintă al indicatorilor de performanţă aprobaţi prin Planul de administrare. Componenta variabilă are două subcomponente. Subcomponenta anuală – NU S-A ACORDAT întrucât este condiţionată de îndeplinirea nivelului ţintei anuale a indicatorilor de performanţă. Subcomponenta trimestrială – acordată în tranşe trimestriale în condiţiile prevăzute după cum urmează dacă Indicatorul global trimestrial se realizează 100% sau peste – se acordă trimestrial 100%, iar dacă Indicatorul global trimestrial se realizează sub 100% – se acordă trimestrial 75%. Aceste drepturi de natură salarială nu au fost acordate trimestrial având în vedere că societatea nu a avut Buget de Venituri şi Cheltuieli aprobat. În luna noiembrie prin HG 942/11.11.2015 publicată în M. Of. 863/19.11.2015 s-a aprobat Bugetul de Venituri şi Cheltuieli a S CEH-SA. În aceste condiţii, achitarea acestor drepturi băneşti a devenit obligatorie, fapt materializat în achitarea celor 3 tranşe aferente componentei variabile, subcomponenta trimestrială, în condiţiile prevăzute de aliniatul b)”, se arată într-un răspuns al CEH.
Ministrul Energiei nu are niciun răspuns official cu privire la această situaţie, asta deşi la începutul anului Corpul de Control s-a deplasat la Complexul Energetic Hunedoara pentru a verifica acest aspect. Acum când barca se scufundă, niciunul dintre membrii Consiliului de Administraţie nu îşi recunoaşte vina, chiar dacă raportul administratorului judiciar scoate la lumină anumite aspecte nu tocmai legale.
Monika BACIU