.Index Actualitate

CEH, colacul de salvare pe piața de energie

Complexul Energetic Hunedoara este vesta de salvare a sistemului energetic național. Grupul 5 de la termocentrala Mintia a fost pornit, luni dimineață, datorită cererii mai de energie de pe piață. Astfel, CEH primește o gură de oxigen. Cererea mare de energie de pe piață aduce Complexul Energetic Hunedoara în centrul producției de energie. Societatea energetică este vesta de salvare a sistemului energetic național, în momentele cruciale când nu bate vântul sau apa nu curge.

“În această dimineață a fost pornit grupul 5 de la termocentrala Mintia. Prețul de vânzare a energiei este unul foarte bun, 700 lei/MWh”, a declarat Mihael Melczer, directorul general al CEH.

De luni bune, CEH nu a mai vândut energia cu 700 de lei/MWh. Și Transelectrica arată că producția de energie electrică pe bază de cărbune se situează pe poziția a doua. Luni dimineață, 27.79% din enegia electrică a țării era produsă de cărbune, în timp ce hidro asigura 38.39%. Complexul Energetic Hunedoara va încasa sumele aferente producerii energiei electrice luna viitoare. Stocul de cărbune al termocentralei Mintia este undeva la 40.000 de tone de cărbune.

Perioadele cruciale demonstrează importanța CEH

Perioadele cruciale când nu bate vântul sau nu curge apa arată cât de important este Complexul Energetic Hunedoara pentru sistemul energetic național.

“În perioada anotimpului friguros, în special în lunile ianuarie şi februarie, sunt posibile apariţii de fenomene meteorologice  care pot periclita funcţionarea normală a SEN (temperaturi medii zilnice negative, sub –50C mai multe zile consecutiv, hidraulicitate scazută, etc.). În aceste condiții, pentru a preveni o situaţie critică în funcţionarea sigură şi stabilă a SEN și pentru a se crea resursele şi capacităţile necesare intervenţiei în timp util pentru echilibrarea SEN, este necesară suplimentarea rezervelor de putere activă care compun serviciile tehnologice de sistem, respectiv ”rezerva terțiară lentă”- RTL. În prezent, necesarul de RTL estimat de Operatorul de Transport și Sistem este de 700 hMW/h, din care 460 hMW/h sunt achizitionați în regim reglementat de la Societatea Complexul Energetic Hunedoara în baza Deciziei Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE nr. 1034/22.06.2016, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 138/2013 privind adoptarea unor măsuri pentru siguranța alimentarii cu energie electrică, cu modificările și completarile ulterioare, diferența până la necesar, respectiv de 240 MWh, fiind achiziționată în regim concurențial”, arată hotărârea Guvernului privind aprobarea măsurilor pentru realizarea stocurilor de siguranță ale Sistemului Electroenergetic Naţional în ceea ce privește combustibilii pentru perioada sezonului rece și volumul de apă din lacurile de acumulare, denumit Programul de iarnă în domeniul energetic pentru asigurarea funcţionării în condiţii de siguranţă şi stabilitate a Sistemului Electroenergetic Naţional în perioada 15 noiembrie 2016 – 15 martie 2017, precum și alte măsuri privind nivelul de siguranță și securitate în funcționare a Sistemului Electroenergetic Naţional.

Complexul Energetic Hunedoara este vital pentru sistemul energetic naţional. Societatea hunedoreană contribuie la rezerva terţiară lentă cu 460 hMW/h din cei 700. Adică mai bine de jumătate din necesarul RTL este asigurat de CEH.

Monika BACIU

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.