Rentabilizarea Complexului Energetic Hunedoara ar putea fi posibilă abia în anul 2018. În România termenul de predictibilitate este greu de înţeles şi cu atât mai greu de aplicat având în vedere că persoane cu funcţii cheie, miniştrii, directori sunt schimbaţi în funcţie de cum bate vântul politic. Ministrul Energiei, Andrei Gerea are planuri de salvare a Complexului Energetic Hunedoara, aflat la un pas de faliment. Demnitarul lucrează cu noua echipă de conducere a CEH-ului în speranţa de a salva societatea. Potrivit ministrului, abia în 2018 ar trebui să se vadă că societatea energetică a ajuns pe un făgaş drept. Asta în cazul în care noua conducere va fi lăsată să îşi implementeze strategia şi dacă nu cumva ministrul va fi remaniat.
“Conducerea executivă a CEH are în curs de pregătire un program de eficientizare a activităţii CEH, concentrat pe reducerea pierderilor, a arieratelor şi creşterea veniturilor, program care idenitifică o serie de resurse pe care le valorifică prin intermediul unor planuri şi măsuri de acţiune . La o primă modelare, prin adoptarea unor măsuri de eficientizare cuprinse în proiectul de program, proiecţiile financiare conduc la atingerea unui prag de rentabilitate în intervalul finele anului 2017 – prima jumătate a anului 2018”, spune ministrul Energiei, Andrei Gerea.
O altă problemă identificată de ministru este legată de cheltuielile cu personalul.
“O problemă deosebită care afectează eficienţa activităţii CEH o reprezintă ponderea ridicată a cheltuielilor cu personalul. Astfel, ponderea cheltuielilor cu personalul în structura costului de producţie a energiei electrice, pe primele 10 luni ale anului 2014 a fost de 40,26%, iar ponderea cheltuililor cu personalul în structura costului de producţie a cărbunelui produs de Divizia Minieră pe primele 10 luni ale anului 2014 a fost de 65,36%”, mai spune ministrul.
La nivel guvernamental se are în vedere elaborarea strategiei energetice naţionale în aşa fel încât aceasta să cuprindă şi huila din Valea Jiului care ocupă un loc important în producerea energiei electrice în perioada de iarnă.
“În prezent, strategia energetică naţională se află în curs de elaborare. Primele două părţi au fost finalizate şi ne aflăm în faza de modelare şi analiză a scenariilor energetice optime pentru un mix echilibart al României. Sectorul cărbunelui, care acoperă în prezent 30% din structura de producţie a României, este abordat cu atenţie deosebită întrucât reprezintă o resursă energetică indigenă care participă la asigurarea securităţii energetice a României (în special în situaţii de criză a altor resurse, preopnderent în perioadele de iarnă, când sunt temperaturi foarte scăzute), air pe de altă parte are o contribuţie majoră în asigurarea locurilor de muncă în zone defavorizate din punct de vedere al lipsei unei alternative economice reale. Strategia energetică a României va evalua diferite scenarii de dezvoltare pentru CEH, în vederea eficientizării activităţii CEH şi pentru obţinerea unui preţ al electricităţii competitiv pe piaţă şi în vederea optimizării şi flexibilizării funcţionării SEN”, a mai spus ministrul.
Rezerva exploatabilă în prezent este mai bine de 56 de milioane de tone pentru mai bine de 37 de ani, adâncimea exploatării fiind de 400 de metri până la 850 de metri, puterea calorifică de 3500-4200 kcal/kg. Piaţa pe care operează CEH este caracterizată de o volatilitate ridicată, având ataşate elemente de risc ridicat.
Monika BACIU