Peste 20 de facilităţi ale contractului colectiv de muncă pentru o societate aflată în pragul falimentului. Minerii şi energeticienii de la Complexul Energetic Hunedoara au prevăzute în contractul colectiv de muncă nu mai puţin de 25 de beneficii.
Pensionările de la Complexul Energetic Hunedoara ar putea bloca în întregime situaţia societăţii. Potrivit prevederilor contractului colectiv de muncă încheiat anul trecut între organizaţia sindicală reprezentativă şi administraţie, cei care iasă la pensie ar trebui să beneficieze de o sumă de 13.000 de lei. Având în vedere faptul că doar la nivelul Diviziei Miniere aproape jumătate dintre salariaţi îndeplinesc condiţiile de pensionare activitatea financiară ar fi blocată dacă aceştia ar părăsi sistemul şi ar beneficia de sumele prevăzute în CCM.
“Există o prevedere în contractul coelctiv de muncă. Cei care doresc să se pensioneze beneficiază de o sumă de bani de plecare la pensie, 13.000 de lei. Suntem într-un program de restructurare şi de întocmire a unui program de disponibilizare. Nu am avut discuţii pe acest subiect cu sindicatul reprezentativ legat de acest aspect. Pot să se pensioneze şi să beneficieze de această prevedere care este valabilă până în luna august”, a declarat Constantin Jujan, director general al CEH.
Jujan este de părere că acest contract colectiv de muncă este unul avantajos pentru salariaţi, însă nu şi pentru societate care în momentul de faţă de află în impas financiar.
“Nu aş fi fost de acord cu aceste prevederi, în perioada în care am codus activitatea din mineri negocierile au fost dure cu organizaţiile sindicale, atât pentru salarii cât pentru drepturi sau disponibilizări. Nu am văut o situaţie bună a Complexului la momentul semnării acestui contract şi acordării acestor drepturi. Trebuia să fie o abordare mai prudentă în ceea ce priveşte acordarea acestor drepturi care pot să conducă la imposibilitatea funcţionării. Sindicatele au dorit ce au dorit să obţină”, a mai precizat sursa citată.
“Cu ocazia pensionării, pe partea de energie, până la 10 ani vechime se acorda un salariu brut echivalent clasei de bază, între 10-25 de ani vechime – 2 salarii brute echivalent de bază, peste 25 de ani vechime – 3 salarii. Pe partea de minerit am avut o prevedere prin care se acordau 15.000 de lei brut salariaților care ieșeau la pensie. Mai mult decât atât cunoaștem că s-a dat o decizie care a fost neagreată de Sindicatul Muntele, cu 7.500 lei, s-a revenit asupra ei. Până la urmă CCM-ul nou vorbește de 6 salarii tarifare de încadrare avute înainte de pensionare, dar nu mai mult de 13.000 de lei. Este până la urmă o limitare pe care noi am agreat-o și a venit din partea noastră, pentru că cei mai mulți care urmează să se pensioneze sunt din rândul muncitorilor, iar salariul unui miner care lucrează în subteran reprezintă exact această sumă de 13.000 de lei. Am considerat că dacă tot am făcut referire la salariile tarifare de încadrare avute înainte de pensionare nu ar fi onest ca un director să iasă cu 6 x 10.000 și ceva de lei”, a declarat în urmă cu un an de zile, Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.
Conform contractului coelctiv de muncă care este valabil până în luna august a acestui an, salariaţii CEH ar trebui să beneficieze de prima de vacanță, prime jubiliare, adaos salarial pentru Ziua Femeii, prima de Ziua Minerului și a Energeticianului, prime cu ocazia Paștelui și Crăciunului, prima de Ziua Copilului, tichete de masă,
facilități la energia electrică, prima de pensionare, ajutoarele de deces, transport,
sporul de vechime și cel de fidelitate, sporul pentru condiții periculoase, sporul de radiații, zilele libere plătite, zilele de concediu, zporul de noapte şi salarii de plată pentru disponibilizări, decontarea biletelor de odihnă, acțiuni cultural-sportive, spor de periculozitate și cel de front, spor de conducere și cel pentru cei cu doctorat, tichete cadou pentru cei care lucrează în subteran, şi sporul pentru condiții periculoase și indemnizația pentru salvarea minieră
Prevederile contractului colectiv de muncă nu pot fi respectate în totalitate avţând în vedere lichidităţile societăţii. Angajaţii CEH nu beneficiază de voucherele de vacanţă din cauza unui litigiu aflat pe rolul Tribunalului Hunedoara şi nici de tichetele de masă. Cele din urmă nu pot fi acordate pentru moment tocmai din cauza problemelor financiare grave ale societăţii.
Monika BACIU