Complexul Energetic Hunedoara se învârte într-o spirală autodestructivă. Forţele malefice gravitează în jurul societăţii şi orice greşeală poate trimite societatea direct în faliment. Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, arată că mişcările de protest care se pregătesc la nivelul Complexului Energetic Hunedoara pot avea un efect nedorit asupra societăţii. Intrarea în faliment a mamutului energetic ar fi consecinţa ireversibilă a unei greve.
“Este foarte important de spus că alternativa la acest proces de restructurare este falimentul și pierderea tuturor locurilor de muncă. Și sunt unii care probabil din inconștiență sau din necunoaștere vorbesc extrem de lejer, în aceste momente extrem de grele, de greve și de proteste. Poate că cel mai greu lucru pentru o societate aflată în această situație extrem de delicată, pe muchie de cuțit, este să intre în această spirală autodistructivă. Un asemenea demers ar împinge societatea către prăpastie, cu atragerea unor consecințe extrem de negative pentru întreaga zonă a Văii Jiului. Eu cred că cei care incită la astfel de acțiuni, din orice considerente, chiar și din necunoaștere, ca să nu mă gândesc la niște considerente de natură electorală, eu cred ca acești oameni nu vor binele Văii Jiului. Însă sunt totuși optimist, pentru că am întâlnit și oameni care în condiții extrem de dificile și-au asumat totuși o responsabilitate și au lucrat împreună cu noi și continuă să lucreze pentru a structura un program de eficientizare și de tăiere de costuri”, subliniază ministrul Energiei, în contextul în care se lucrează la un program de restructurare a CEH.
Ministrul mai arată că restructurarea de la CEH înseamnă tăieri de costuri şi administrare corectă.
“Din păcate, nu putem să evităm acest proces de tăiere de costuri, dar la sfârșitul lui vom salva ceea ce este de salvat și eu cred că acești oameni sunt cei care cu adevărat gândesc nu numai la binele de astăzi al lor personal, ci și la binele întregii comunități și la perspectiva ei pe termen lung, pentru că eu am convingerea că această restructurare va permite ca ceea ce rămâne la Hunedoara să fie viabil pentru o perioadă de timp suficient de lungă. Vorbim de niște ani buni de zile, în care sigur că ne vom dori să vedem în Hunedoara și niște investiții, modernizări, poate capacități care folosesc și alți combustibili. Există încă la Complexul Energetic Hunedoara o infrastructură industrială solidă. N-am spus niciodată că restructurarea în Valea Jiului va fi ușoară. N-am promis nimănui că vom putea să evităm tăieri de costuri, chiar dureroase, dar am promis că vom scoate la sfârșit o societate care va supraviețui, iar eu unul de această promisiune mă voi ține, în ciuda tuturor obstacolelor. Atât cât ține de noi, cu siguranță vom face și nu ne vom da în spate de la ceea ce este necesar de făcut”, mai subliniază ministrul Energiei.
Angajaţii atenţionaţi şi de administratorul judiciar
Angajaţii Complexului Energetic Hunedoara au fost atenţionaţi şi de administratorul judiciar în ceea ce priveşte grevele. Acesta a arătat că orice mişcare de protest poate trimite CEH direct în faliment.
“Se contureaza astfel posibilitatea implementarii unui Plan de Reorganizare care sa cuprinda achitarea unei mari parti a datoriei catre bugetul statului prin darea in plata a principalelor active functionale, restul activelor urmand a fi valorificate,iar din sumele obtinute pot fi achitati,fie si partial ceilalti creditori. Indiferent ca un asemenea plan reuseste a fi dus la bun sfarsit sau esueaza dupa ce are loc operatiunea de dare in plata,prin el se pot rezolva ambele probleme – sociala si energetica. Lucrurile sunt abia la inceput si se misca foarte greu fiind vorba de multe institutii,inclusiv aprobari de la Comisia Europeana.Important este ca un asemenea scenariu poate fi prins in cadrul Planului de Reorganizare,acesta poate fi aprobat de catre creditori si,cel putin teoretic, chiar si in ultimul ceas exista sanse pentru pastrarea locurilor de munca din Hunedoara. Din pacate,un asemenea plan poate foarte usor esua – e posibil ca diferitele institutii implicate sa nu colaboreze pentru sustinerea lui, e posibil ca Guvernul Romaniei sa nu convinga Comisia Europeana si sa nu se obtina aprobarea pentru ajutorul de stat pentru cele doua activitati – miniera si energetica – ce urmeaza a fi sustinute, este posibil ca obstacole neprevazute – greve, accidente etc, sa zadarniceasca toate aceste sperante”, arată administratorul judiciar al CEH în cel mai recent raport.
Chiar şi în luna aprilie a acestui an, acelaşi administrator judiciar a atras atenţia asupra acestui aspect. În momentul în care minerii de la Lonea protestau, Casa de Insolvenţă GMC Craiova le-a transmis un mesaj prin care arăta cât de greşită este atitudinea lor.
Sindicaliştii sunt însă de altă părere. Ei continuă demersurile pentru a declanşa greva generală.
“S-a trezit şi ministrul că există Complexul Energetic Hunedoara şi nu mi se pare normal să acuze sindicaliştii că sunt iresponsabili. E o declaraţie nefericită. Numirile politice el le susţine în funcţie. Actualul director general al CEH este membru PSD. Ministrul nu aplică criteriile de integritate şi transparenţă de care tot vorbeşte”, a declarat Cristian Iştoc, vicepreşedintele Sindicatului Muntele.
Mai mutl decât atât, sindicaliştii au început să strângă semnături pentru declanşarea grevei de avertisment care se doreşte a avea loc la sfârşitul acestei săptămâni.
Monika BACIU