Adevărul insolvenţei CEH, îngropat de grupurile mafiote. 18 martie. Acesta este termenul limită până la care administratorul judiciar al CEH trebuie să depună în instanţă raportul privind cauzele care au dus la declanşarea insolvenţei Complexului Energetic Hunedoara. Reprezentanţii angajaţilor CEH sunt sceptici în ceea ce priveşte acest raport.
“Ei trebuie să prezinte cauzele prezumtive care au dus la insolvenţă. sunt sceptic că vom afla ce a dus la moartea CEH. Adevărul îl vor îngropa mafioţii”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.
Complexul Energetic Hunedoara se află în insolvenţă de două luni de zile, iar măsurile identificate pentru reducerea cheltuielilor ajung la angajaţi.
“Se lucrează la un plan de restructurare, la noile organigrame. În urma noilor organigrame se va vedea numărul de salariaţi care ar putea să fie disponibilizaţi în condiţiile în care vom avea bani pentru salarii compensatorii. Nu au făcut decât să bată joc”, a mai subliniat sursa citată.
Reprezentanţii Ministerului Energiei arătau că pot fi denunţate mai multe contracte, există posibilitatea ca şi CCM-ul să fie încadrat în această situaţie.
“Conform comunicării administratorului judiciar, în prezent se desfăşoară un program de măsuri imediate, convenit cu administratorul special şi discutat cu conducerea CEH şi cu sindicatul reprezentativ Muntele, care conţine următoarele acţiuni: reducere graduală a salariilor pentru personalul de conducere şi a consilierilor, restructurarea organigramelor atât la sediul central, cât şi la sucursale, renegocierea contractului colectiv de muncă, reducerea cheltuielilor cu transportul şi reglementarea deplasărilor/delegaţiilor inclusiv pentru personalul de conducere al CEH, analizarea şi după caz, denunţarea contractelor în derulare, care nu sunt benefice CEH, demararea procedurilor de recuperare a creanţelor. Măsurile prezentate nu vor afecta personalul direct productiv sau cel care deserveşte personalul direct productiv, astfel încât să nu se diminueze capacitatea de producţie a complexului”, arată secretarul de stat.
Nica spune că dacă acest lucru se va întâmpla, mişcările de protest sunt iminente.
“CCM-ul nu poate fi denunţat unilateral. În Legea insolvenţei, administratorul judiciar are posibilitatea de a denunţa orice contract. Dacă se denunţă CCM-ul nu înseamnă decât că cei care administrează probele vor să pună batista pe ţambal, iar efectele vor fi proteste iminente, iar astfel ei vor spune că CEH trebuie închis. Denunţarea contractului este o mânăreală politică a unor interese care vor să înmormânteze complexul fără autopsie”, a mai spus Nica.
Reprezentanţii Casei de Insolvenţă GMC Craiova au declarat că nu au depus încă raportul şi nici au identificat cauzele care au dus la deschiderea procedurii insolvenţei.
“O să fie depus în termen. Mai sunt trei zile până în data de 18 martie. Încă nu am reuşit să identificăm cauzele care au dus la insolvenţă, dar lucrăm la acest raport”, a declarat Florin Săftoiu, reprezentantul Casei de Insolvenţă GMC Craiova.
Monika BACIU