CEH moare, Valea Jiului orientată spre domenii viabile și sustenabile. Ministerul Energiei caracterizează situația Complexului Energetic Hunedoara ca fiind una extrem de dificilă. Toate activele societății sunt puse sub sechestru de ANAF sau gajate în favoarea Ministerului Finanțelor. Soluțiile pentru redresarea societății nu se mai află numai în sfera de competență a Ministerului Energiei. În plus, oficialii ministerului susțin că există riscul iminent ca activitatea termocentralei de la Mintia să fie suspendată, asta în condițiile în care, deja, la instanța de fond, s-a menținut procesul verbal emis de Garda de Mediu privind suspendarea activității.
“Situația CEH este în acest moment una extrem de dificilă și ea excede competențele de soluționare exclusiv la nivelul Ministerului Energiei. În justificarea acestei afirmații menționăm numărul mare de solicitări de deschidere a procedurii insolvenței depuse de creditorii societății, faptul că întreg patrimoniul CEH se află sub sechestrul ANAF sau gajat în favoarea MFP (pentru garantarea împrumutului acordat în temeiul OUG nr. 11/2015) pentru plata ajutorului de stat declarat incompatibil de Comisia Europeană referitor la tarifele practicate de Hidroelectrica pentru Societatea Termoelectrica SA și Societatea Electrocentrale Deva Sa, acordat în data de 09.06.2015, garantarea împrumutului acordat în temeiul OUG nr. 22/2015, garantarea celor trei credite contractate de la BEI, BCR și BRD pentru finanțarea investițiilor de mediu la Electrocentrale Paroșeni, garantarea datoriilor restante la bugetul general consolidat al statului, faptul că se înregistrează datorii foarte mari la Autoritatea Fondului de Mediu și ca urmare a controlului efectuat de Garda de Mediu (…) privind emisiile industriale și există riscul ca activitatea termocentralei Mintia să fie suspendată”, arată Ministerul Energiei, într-un răspuns oferit deputatului USR, Cristina Prună.
Din cauza problemelor profunde cu care se confruntă CEH, soluțiile pentru redresarea societății trebuie căutate într-un cadru mai larg. Jumătate din ministere, dar și alte instituții ale statului trebuie să vină cu soluții “pentru salvarea activelor viabile din cadrul CEH trebuie discutate într-un context mai larg, cu implicarea efectivă a mai multor instituții – Ministerul Finanțelor Publice și ANAF, Ministerul Dezvoltării Regioinale și Administrației Publice, autoritățile locale, Ministerul Mediului, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Consiliul Concurenței, ANRE, ANRM”.
Guvernul încă lucrează la un memorandum pentru CEH. Din luna martie.
“În Memorandumul elaborat de Ministerul Energiei în luna martie 2018, având ca obiect “Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA – situația actuală șI perspective” se propune constituirea unui Comitet Interministerial care să identifice soluții pentru problemele patrimoniale, de mediu, de investiții (inclusiv în domeniul producerii, transportului șI distribuției energiei termice în sistem centralizat în municipiile din Valea Jiului – unde sunt deservite cca. 2300 apartamente șI Deva – unde sunt deservite cca. 5500 apartamente), sociale, inclusive posibilitatea de accesare de fonduri europene disponibile penrtu aceste situații. Ministerul Energiei a propus ca acest Comitet Interministerial să aibă întâlniri lunare șI să elaboreze rapoarte trimestriale care să fie prezentate în ședințele de Guvern, în vederea stabilirii unor direcții de acțiune șI implementării de măsuri șI programe realiste șI eficiente care să faciliteze reorientarea economică a regiunii spre domenii viabile șI sustenabile”, mai arat[ ministerul Enegiei, în același răspuns oferit deputatului USR, Cristina Prună.
Monika BACIU