Complexul Energetic Hunedoara nu va primi cea de-a doua transa de bani din ajutorul de salvare. Reprezentantii Ministerului Energiei stiu care sunt problemele cu care se confrunta Complexul Energetic Hunedoara, si spun ca statul roman a intreprins masurile necesare pentru deblocarea situatiei.
“Prin deciyia Comisiei Europene nr. C(2015) 2648 final, din 20.04.2015, cayul nr. SA 33475 (2012/C) referitor la tarifele practicate de SPEEH Hidroelectrica SA pentru Societatea Termoelectrica SA si Societatea Electrocentrale Deva – Decizia C (2015) 2648 final, cayul SA 41318, Comisia a dispus ca Romania sa recupereze ajutorul incompatibil de la beneficiary. Obligatia de recuperare a ajutoarelor s-a extins la CEH, in calitate de successor in drepturi al Societatii Electrocentrale Deva si al Societatii PEET Termoelectrica Sa. Prin OUG nr. 11/13.05.2015 Guvernul a aprobat acordarea unui imprumut in limita sumei de 40.000 mii lei, din venituri rezultate din privatizare, pe o perioada de 90 de zile, in vederea rambursarii ajutorului de stat incompatibil prevazut in decizia mai sus mentionata. In data de 09.06.2015 a fost semnata intre Ministerul Finantelor Publice, MEIMMMA si CEH o conventie de imprumut in limita sumei de 34.785.015,45 lei. La data limita stabilita pentru rambursarea imprumutului , respective 08.09.2015, CEH a comunicat MFP ca nu dispune de sumele necesare pentru rambursarea imprumutului si a dobanzii aferente acestuia”, se arata in documentele Ministerului Energiei.
Comisia Europeana a avizat acordarea unui ajutor de stat pentru COmplexul Energetic Hunedoara. Astfel, imprumutul in limita sumei de 167.000,00 mii lei a fost acordat in transe pe o perioada de sase luni. Astfel prima transa in valoare de 98.476,90 mii lei a fost acordata in data de 20 iulie 2015. A doua transa ar fi trebuit sa aiba o valoare de 68.523,10 mii lei.
“Intrucat CEH nu a achitat imprumutul catre MFP in termenul stability prin conventia de imprumut, conform OUG nr. 11/2015, CEH nu va beneficia de cea de-a doua transa din ajutorul de salvare in valoare de 68.476,10 mii lei”, se mai arata in documentele Ministerului Energiei.
Complexul Energetic Hunedoara a gajat cu anumite garantii pentru imprumutul acordat de statul roman.
“Împrumutul se acordă, in conditii de piata, în baza unei analize economico-financiare efectuate de către EximBank – S.A., în vederea stabilirii capacitatii de rambursare, a clasei de risc a societății și a marjei de dobândă peste ROBOR, comunicata de Banca Națională a României, in ultima zi lucratoare a lunii anterioare acordarii imprumutului respectiv semnarii conventiei de imprumut și rămâne fixa pe toată durata de derulare a acestuia. Imprumutul se acordă cu condiţia constituirii unor garanţii prin instituirea de către organul fiscal competent al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscale, a unor sechestre asiguratorii asupra bunurilor imobile libere de orice sarcini, proprietatea Societăţii. Garanţiile vor fi instituite pe baza unui raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat prin care să se stabilească valoarea de piaţă a bunurilor asupra cărora se constituie garanţii. Valoarea garanţiilor trebuie să acopere cel puțin 120% din cuantumul imprumutului. Suma va fi virata de către Ministerul Finanțelor Publice la solicitarea Societății în termenul stipulat în actul normativ într-un cont distinct de disponibil cu afectațiune specială, deschis la Trezoreria Statului, pe numele Societății. Societatea intreprinde demersurile necesare in vederea deschiderii acestui cont la Trezoreria Statului”, se arată în nota de fundamentare a proiectului prin care s-a stabilit acordarea imprumutului catre CEH.
Pentru ca ajutorul acordat CEH nu poate fi folosit in sectorul minier, s-a decis divizarea Complexului Energetic Hunedoara.
“AGA CEH a aprobat în data de 28.08.2015 declanşarea divizării societăţii prin desprinderea şi transmiterea unei părţi din patrimoniu, corespunzător activităţii miniere, către o societate nou înfiinţată, în schimbul repartizării către acţionarii societăţii divizate de acţiuni la societatea nou înfiinţată. În prezent este în curs de derulare operaţiunea de inventariere şi evaluare a elementelor de activ şi pasiv, întocmirea documentaţiei de divizare. Se estimează că divizarea se va finaliza în jurul datei de 05.02.2016”, se arată în documentele Ministerului Energiei.
Aflat la Petroşani, ministrul Energiei, Victor Grigorescu a precizat că se analizează divizarea complexului Energetic Hunedoara.Planul de restructurare aprobat de Consiliul de Administraţie al Complexului Energetic prevede divizarea societăţii. Astfel, vor fi formate două noi societăţi, una care se va ocupa de activitatea minier şi alta de partea energetică. Aşa vor reprezentanţii CEH să salveze locurile de muncă şi să redreseze activitatea societăţii.
Monika BACIU