Complexul Energetic Hunedoara se află în litigiu cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Dumuri din România. Cei de la drumuri au de achitat faţă de CEH peste 700 de mii de lei. Dar care este legătura între CEH şi CNADNR? Autostrada Lugoj – Deva este puntea de legătură dintre cele două companii.
“Principalii clienti/debitori diversi, pe langa cei mentionati anterior, pentru care au fost constituite provizioane de catre societate de-a lungul timpului sunt: S.C. TERMOFICARE S.A. Petrosani pentru suma de 57.108.448 lei; Universal EDIL S.A. Lupeni pentru suma de 30.354.310 lei; S.C. TERMOELECTRICA S.A. Bucuresti (costuri de suspendare a imprumutului BIRD) pentru suma de 24.750.903 lei; Termoficare Vulcan si Sc. Pregoterm S.A. Vulcan pentru suma de 11.481.600 lei, Exploatarea Miniera Vetel pentru suma de 1.314.958 lei; – CNADNR – expropriere teren autostrada-pentru suma de 753.620 lei; Termoficare Pitesti pentru suma de 471.422 lei; Acvacalor Brad pentru suma de 446.047 lei. Pentru clientii din energie termica, sunt constituite provizioane, pentru suma de 12.494.281 lei”, arată raportul Casei de Insolvenţă GMC Craiova.
Administratorul judiciar este de părere că CEH are şanse foarte reduse de a mai recupera aceste sume.
“Practic societatea nu isi mai poate recupera nicioadata aceste creante (mare parte a acestora a fost mostenita in urma fuziunilor succesive), intrucat aceste societati la care se inregistreaza creante importante, fie se afla in procedura de insolventa, fie se afla in faliment”, mai arată raportul Casei de Insolvenţă.
De altfel, Complexul Energetic Hunedoara se judecă cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. În primă fază, instanţa a admis solicitarea celor de la Complexul Energetic.
“Trimite cererea formulată de reclamanta SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA SA IN INSOLVENŢĂ prin administrator judiciar CASA DE INSOLVENTA GMC pentru SUCURSALA ELECTROCENTRALE DEVA în contradictoriu cu pârâta COMPANIA NATIONALA DE AUTOSTRĂZI SI DRUMURI NATIONALE DIN ROMANIA SA- DIRECTIA REGIONALA DE DRUMURI ŞI PODURI TIMISOARA,spre competentă soluţionare în favoarea Secţiei a I-a civilă din cadrul Tribunalului Hunedoara”, se arată în soluţia instanţei.
Curtea de Conturi a descoperit că o parte din subunităţile Sucursalei Divizia Minieră Valea Jiului, componentă a CEH, nu posedă documente de atestare a dreptului de proprietate qsupra terenurilor pe care le deţin şi le au înregistrate în evidenţe. La finele anului 2013 a avut loc o inventariere a bunurilor, dar nici măcar atunci nimeni nu a fost interesat de situaţia juridicăa terenurilor.
Monika BACIU