Complexul Energetic Hunedoara s-a născut de ziua morţilor, o dată predestinată. Societatea energetică din Hunedoara a fost înfiinţată la data de 1 noiembrie, o dată cu semnificaţii aparte pentru români care marchează ziua morţilor. Data naşterii se pare că îi este potrivnică societăţii al cărei viitor este sumbru. Complexul Energetic Hunedoara a reuşit să achiziţioneze undeva la 12% din totalul certificatelor verzi de care are nevoie.
“Faptul că statul român nu a reuşit să îşi asume o responsabilitate în ceea ce priveşte avizarea ajutorului de stat şi lucrul acesta se impută Ministerului Finanţelor şi celui al Justiţiei ne-a pus în situaţia în care nu am putut să îndeplinim o obligaţie cerută de Uniunea Europeană, cu bruma de bani care am avut-o în bugetul companiei s-au achiziţionat o parte din certificate care reprezintă 10-12% din totalul necesar. În această situaţie statul român statul român va plăti o penalizare de 120 de milioane de euro şi-au asumat-o şi această penalitate se va întoarce împotriva CEH. Am cuvântului domnului ministru care ne-a spus că încearcă cel puţin în săptămâna viitoare să intre această ordonanţă în şedinţa de Guvern pentru că noi chiar dacă nu am făcut achiziţia până în data de 30 nu suntem exoneraţi de răspunderea de a le cumpăra. Obligaţia a rămas în continuare valabilă, dar CEH va fi obligat din momentul în care ordonanţa de urgenţă va fi aprobată să îşi întocmească acel program de restructurare în cel puţin şase luni de zile care neavizat de CE înseamnă întocmirea documentelor pentru lichidarea complexului. Intrăm pe o linie dreaptă în care avem de ales între a trăi şi a muri, lupta noastră continuă pentur a încerca să salvăm parte a mineritului din Valea Jiului, dar şi din termocentrale. Unii fără ceilalţi nu are rost să existăm”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.
“Încercările întreprinse pentru obţinerea altor surse de finanţare nu s-au materializat din cauza indicatorilor economici şi financiari neperformanţi ai societăţii. Cu toate acestea, în cursul zilei de astăzi, conducerea societăţii a reuşit să mai achiziţioneze o parte din certificate, pe care, împreună cu cele existente în conturile celor două termocentrale, le-au transferat în Registrul Unic Consolidat al Uniunii Europene. Decizia de a limita numărul de certificate de CO2 cumpărate a avut în vedere asigurarea resurselor financiare pentru desfăşurarea activităţii curente şi pentru achitarea drepturilor salariale angajaţilor societăţii.
Funcţionarea termocentralelor nu este, deocamdată, condiţionată de neîndeplinirea acestor obligaţii. Complexul Energetic Hunedoara va fi penalizat pentru nerespectarea obligaţiei de a restitui, în contul din Registrul Unic Consolidat al UE, totalul certificatelor datorate. Sancţiunea nu exonerează societatea de la obligaţia restituirii certificatelor aferente anului 2014”, se arată într-un comunicat al CEH.
Pentru termocentrala de la Mintia sunt necesare 455.000 de certificate, iar pentru termocentrala de la Paroșeni sunt necesare 780.000 de certificate, adică un total de 1.235.000 certificate. Fostele conduceri ale societăţii au vândut certificatele de CO2, iar părerea sindicaliştilor este că această tranzacţie putea fi şi legală având în vedere legislaţia românească.
“Din documentarea pe care am făcut-o, piaţa certificatelor de carbon este una extrem de controversată. Fiecare ţară deţine o legislaţie proprie în ceea ce priveşte tranzacţionarea acestora, în România este cea mai proastă legislaţie pentru statul român pentru că din tranzacţionări care depăşesc sute de milioane de euro statul nu se alege cu nimic. Că s-au vândut sau s-au cumpărat, în trecut, certificate poate să fie făcută această tranzacţionare într-o zonă a legalului”, a mai spus sursa citată.
Complexul Energetic Hunedoara se află într-o situaţie extrem de delicată. Fosta conducere cu grija statului român care etse acţionar majoritar au dus societatea pe buza prăpastiei.
“Parlamentarii judeţului Hunedoaraa flaţi la putere poartă vina pentru situaţia în care este astăzi Complexul Energetic Hunedoara. CEH a fost împărţit între Valea Mureşului şi Valea Jiului. Cei doi parlamentari şi-au pus directori în funcţie, iar acest complex, la data de 1 noiembrie 2012 a pornit de la zero. Faptul că astăzi înregistrează datorii de aproape 200 de milioane de euro li se datorează şi acestora într-o mare măsură. Oricine ar fi condus acest complex, oricât ar fi fost de profesionist nu ar fi reuşit să îl păstreze pe zero sau să înregistreze profit pentru că suntem lăsaţi pe o piaţă a energiei care ne este potrivnică, dar nu am fi fost în situaţia catastrofală în care ne aflăm acum”, mai spune Nica.
Chiar şi în condiţiile actuale, sindicaliştii mai cred în viitorul societăţii. În primul rând aceştia încearcă să salveze locurile de muncă.
“Încă există soluţii, încercarea noastră este a salva undeva la 4000 de locuri de muncă din cele 6500 în judeţul Hunedoara. Este un scenariu de care ne ţinem şi noi ca organizaţie sindicală nu vom semna şi ne vom opune cu tot ce ne stă în putere intrării pe program de închidere a exploatărilor miniere şi a termocentralelor pentru că atâta timp cât statul român nu şi-a asumat responsabilitatea pentru supravieţuirea CEH noi trebuie săp reprezentăm un zid pentru apărarea locurilor de muncă”, a conchis Nica.
Conform datelor prezentate de Ministerul Finanţelor, la finele lui 2014, CEH avea datorii totale de peste 62 milioane de euro la bugetul de stat, şomaj, pensii şi sănătate. Acestea sunt roadele controlului politic şi promovării unor personaje care nu au avut de a face cu sectorul energetic. În afară de cele 62 de milioane de euro, companie aflată sub administrare specială, se mai adaugă alte câteva milioane datorii către furnizorii de servicii şi echipamente.
Monika BACIU