Melczer îl lasă pe Serafinceanu fără profit. Gerom Internațional deține licența de producere a stâlpilor hidraulici. Mihael Melczer, directorul general al CEH, vrea să obțină un aviz prin care să producă stâlpi hidraulici. Deocamdată, aceștia se repară la Complexul Energetic Hunedoara.
“Deocamdată nu producem, avem nevoie de avizul INSEMEX. Reparația nu e o operație pe creier. E mai mult decât se făcea până acum. E făcută o tehnologie de reparare care înseamnă aproape un stâlp nou. Iasă mai ieftin, scade profitul lui Serafinceanu. Stâlpul hidraulic e un element esențial în tehnologiile folosite de noi în subteran pentru susținere și e o durere că e un singur furnizor. Nu agreez lucrurile astea, tocmai de aceea am contactat firme din Slovacia, Cehia, din Polonia, dar toți se uită cu mare reticență la CEH și atunci căutăm noi soluții să rezolvăm problema. Nu vrem să devenim fabricanți de stâlpi hidraulici”, a declarat Mihael Melczer, directorul general al CEH.
Gerom Internațional deține licența pentru producerea stâlpilor hidraulici. De altfel și directorul general al CEH are brevetată o invenție. Potrivit CV-ului său, Melczer are brevet de invenție pentru “Stâlp hidraulic de 40 tf cu fiabilitate mărită tip ATLAS S”. Brevetele tehnice pe care le mai deține Mihael Melczer sunt legate de piese legate de activitatea minieră, precum “ventil etanş cu reglare mecanică tip ATLAS V” și “transportor cu raclete tip SAM”.
“Am asimilat repararea totala a stalpului hidraulic individual (un echipament esential in tehnologiile noastre de exploatare), astfel incat vom scadea costurile cu aceste reparatii si vom putea asigura un grad ridicat de reutilizare a stalpilor uzati. Firesc, pasul urmator va fi fabricarea integrala a acestui echipament, singurul lucru inca de obtinut este avizul specific eliberat de INSEMEX Petrosani. Se reduce astfel dependenta de furnizorul de stalpi. extindem activitatea de reparatii la cat mai multe echipamente din dotarea noastra. Aceste
operatii se produc la atelierul mecanic de la SE Deva, unde am inceput si un program de prestari servicii catre alte firme (prelucrari mecanice, confectii metalice etc.) si la atelierele minei Livezeni. Atât la Mintia cât și la Mina Livezeni activitatea va crește pe reparații, la reductoare e un program în curs. Se strâng toate reductoarele de la exploatările miniere și se face o reparare centralizată a lor. Le reparăm la suprafață, să nu se mai umble, pe cât posibil, la ele în subteran. La Mintia avem și ceva contracte cu terți pentru prelucrări mecanice. Încercăm să mișcăm lucrurile. E inerție mare. Am constatat la Mintia că nu mai avem oameni meseriași. Oameni sunt calificați pentru așa ceva, sunt ingineri, maiștri, lăcătuși. Din varii motive nu se proceda la o reparație așa cum vroiam eu, le-am dat mură în gură tehnologia. Posibil să facem stâlpul CEH 1, numai că se va irita cineva, dar nu mă interesează”, a mai spus sursa citată.
Potrivit site-ului de licitaţii electronice, Gerom Internațional a câștigat, între 2007 și 2015, 123 de contracte cu minele de cărbune.
Monika BACIU