CEH vrea să dea căldură, dar nu poate. Condiționări, pasarea unor responsabilități și o cetățeni care vor sta în frig. Sunt elementele care descriu, pe scurt, situația termoficării din Petroșani. Abonații sistemului de termoficare din Petroșani ar putea să nu beneficieze de agent termic în iarna ce urmează. Oficialii Complexului Energetic Hunedoara susțin că societatea este “este pregătită din punct de vedere tehnic să înceapă producția și transportul agentului termic către beneficiarii sistemului centralizat de termoficare”, însă în același timp susțin că vor exista probleme în ceea ce privește furnizarea efectivă a agentului termic și aruncă mingea în curtea administrației locale de la Petroșani.
“Primăria Municipiului Petroșani a inițiat demersuri în vederea organizării unei licitații publice de concesionare a serviciilor de distribuție a agentului termic, însă din cauza perioadei târzii și a incertitudinii în ceea ce privește atribuirea contractului de concesiune servicii, nu suntem în măsură, independent de voința noastră să avansăm o dată de începere a furnizării agentului termic. Trebuie prezicat că prelungirea termenului de atribuire a contractului de concesiune va obliga societatea CEH SA, sucursala Electrocentrale Paroșeni, odată cu venirea frigului, să înceapă golirea magistralei de termoficare pentru a proteja instalațiile împotriva deteriorării produse de îngheț. Într-o astfel de situație va fi îngreunată, dacă nu chiar imposibilă repunerea în funcțiune a întregii instalații, cu consecința imposibilității furnizării agentului termic către beneficiari. În aceste condiții, cu toată disponibilitatea manifestată de societatea noastră de a participa la procedura de licitație organizată de Primăria municipiului Petroșani, ne exprimăm îndoiala cu privire la posibilitatea preluării serviciului de furnizare a agentului termic pentru iarna 2018-2019 din cauza aspectelor tehnice menționate anterior, generate de întârzierea inițierii procedurii de atribuire a contractului de concesiune a serviciului de termoficare”, arată o informare a Complexului Energetic Hunedoara.
Tiberiu Iacob Ridzi, primarul din Petroșani susține că procedura a fost întârziată, însă din motive independente de funcționarii publici din Primăria Petroșani.
“S-a produs o întârziere în acest demers pentru că și Vulcanul a vrut să intre în această ecuație a reluării furnizării agentului termic. Din păcate, Vulcanul nu a reușit să rezolve această situație cu sistemul electronic, pentru că se făcea delegarea pe Asociația de Dezvoltare Intercomunitară unde eram împreună cu Vulcanul. Nereușind să facă acest demers am hotărât să scoatem la licitație noi singuri acest serviciu”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Edilul a atras atenția asupra acestei probleme încă din primăvara acestui an. Astfel, odată cu intrarea în faliment a societății de termoficare din Petroșani, edilii au găsit o altă soluție pentru furnizarea agentului termic, și anume concesionarea acestui serviciu.
“În luna aprilie a fost pentru prima dată când am atras atenția că sistemul de termoficare și CEH vor avea o problemă și nu știu dacă se va mai furniza agent termic. În luna iunie, administratorul judiciar al societății de termoficare a anunțat că nu va mai furniza agent termic în regim centralizat pentru că firma va intra în faliment, lucru care s-a și întâmplat. În acel moment am ieșit public și am spus că este important ca cei 2000 de abonațI ai sistemului de termoficare să îșI găsească o sursă alternativă de încălzire pentru această iarnă pentru că exista această incertitudine de a mai furniza agent termic. Până la urmă, am găsit această soluție, ca administrația publică să reia patrimoniul care a fost dat în administrare către SC Termoficare SA și am dat hotărârea de consiliu prin care se urcă pe SEAP concesiunea acestui serviciu, urmând ca în termen de 30 de zile dacă nu se întâmplă nimic din punct de vedere birocratic să putem să avem un câștigător al acestei licitații și să se reia furnizarea agentului termic”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Condiționări
Oficialii CEH mai susțin că există o serie de factori care ar putea contribui la nefurnizarea agentului termic, chiar și în condițiile în care serviciul le va fi atribuit.
„Chiar dacă acest serviciu va fi atribuit societății noastre, ulterior încheierii contractului de concesiune, vor fi necesare noi intervale de timp pentru soluționarea unor aspecte organizatorice referitoare la încheierea de contracte individuale cu consumatorii interesați de furnizarea serviciilor de termoficare, angajarea și instruirea personalului care va deservi, exploata și întreține rețelele de distribuție și punctele termice, preluarea instalațiilor, a rețelelor de distribuție, a aparatelor de măsură, efectuarea tuturor verificărilor și reparațiilor necesare pentru asigurarea serviciului de distribuție către consumatori. În acest context, deși pregătită să demareze în orice moment producerea și transportul agentului termic în vederea livrării acestuia, precizăm că, dacă nu va fi posibilă furnizarea acestuia în iarna 2018–2019, Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA nu își asumă nici o responsabilitate, neputându-i-se imputa vreo culpă”, mai arată informarea CEH.
Falimentul cerut de CEH
De altfel, Complexul Energetic Hunedoara, prin Sucursala Electrocentrale Paroșeni este cel care a cerut instanței falimentul societății de termoficare din Petroșani. Astfel, oficialii de la Complexul Energetic Hunedoara au jucat la dublu. Încă din data de 25 iulie, cu 4 zile înainte de întâlnirea de la Primărie prin care se discuta despre viitorul societății de termofice, cei de la CEH au semnat un document prin care arătau că sunt de acord cu intrarea în FALIMENT a societății de termoficare din Petroșani.
“În calitate de debitor al creditorului nostru SC Termoficare SA Petroșani (…) declarăm că în temeiul prevederilor art. 145, alin. 1, lit. C, din Legea 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței șI de insolvență, deoarece debitorul nu și-a respectat obligațiile asumate prin planul de reorganizare, suntem de acord cu aplicarea dispozițiilor prezentului articol, în sensul intrării în faliment”, arată decizia CEH.
Instanța a admis solicitarea celor de la Complexul Energetic Hunedoara și a declarat falimentul societății de termoficare în luna septembrie a acestui an.
Oficialii CEH arătau că datoriile restante ale S.C. Termoficare S.A. Petroşani care, la data de 27.07.2018, se ridicau la suma de 61.781.312,71 lei, iar în iarna 2017-2018 procentul de încasare a energiei termice facturate a fost de 56.73%.
Monika BACIU