.Index Actualitate

Cercetător INSEMEX, martor cheie în proces de ucidere din culpă

84-300x225Expertul INSEMEX Emilian Ghicioi este unul dintre martorii cheie în dosarul Uricani 2011. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroșani  a realizat expertiza în dosarul Uricani 2011 imediat după producerea nefericitului accident în care şi-au pierdut viaţa cinci mineri.

 

După ce a fost realizată o contraexpertiză solicitată de avocaţii inculpaţilor, instanţa de la Petroşani a decis audierea celor care au realizat primul document în care au fost stabilite circumstanţele producerii accidentului. Astfel, cercetătorul INSEMEX Emilian Ghicioi va fi în faţa magistraţilor.

 

“Amână judecarea cauzei şi fixează termen la data de 01.09.2015, ora 10:30, termen la care se va proceda la continuarea audierii martorului Ghicioi Emilian”,  se arată în soluţia instanţei de la Petroşani.

 

Cei care au fost la faţa locului imediat după producerea accidentului spun că este puţin probabil ca la patru ani diferenţă să mai fie identificate noi probe.

 

“Nu ştiu ce probe noi sau ce dovezi noi ar putea fi evidenţiate în condiţiile în care odată cu trecerea timpului au fost modificări care au intervenit asupra poziţiilor locale, pe galeriile la care s-au constatat la data producerii evenimentului.efectele dinamice şi termice, lucru pe care cercetătorii de la INSEMEX le-au constatat imediat după producerea evenimentului, adică au fost echipele de salvatori şi ulterior după normalizarea atmosferei subterane au mers cercetători  care au constatat efectele dinamice şi termice, amploarea acestora, modul de propagare a suflului exploziei, s-a pus la vremea respectivă în evidenţă producerea fenomenelor de explozie”,  a declarat în urmă cu câteva luni Emilian Ghicioi, director tehnic în cadrul INSEMEX Petroșani.

 

În urmă cu un an de zile, expertul INSEMEX, declara că e prea puţin probabil ca o nouă contraexpertiză să scoată alteva în relief în cazul producerii accidentului din data de 5 februarie 2011 de la mina Uricani.

 

”Elemente noi sau elemente în plus nu cred că ar mai fi. S-ar mai face doar o interpretare și eventual s-ar reliefa anumite aspecte neimportante în producerea evenimentului, dar care să deturneze  atenția  de  la  cauzele  producerii  evenimentului.  Este  o  prevedere  legislativă  că pentru efectuarea expertizelor tehnice nu doar în cadrul exploziilor, părțile implicate într-un astfel de proces să solicite efectuarea unor expertize tehnice judiciare fie de pe lista experților judiciari,  fie la institutele abilitate de statul român. INSEMEX are aceste abilitări  la nivel național, fiind singurul institut de acest fel din România care poate efectua expertize tehnice pentru producerea exploziilor sau a altor procese pirogene care au urmat unei explozii sau nu au avut neaparat legătură cu o explozie”, a mai declarat Ghicioi

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.