.Index Actualitate

CJ Hunedoara caută scuze pentru a nu sprijini financiar spitalele

CJ Hunedoara caută scuze pentru a nu sprijini financiar spitalele. Primăria municipiului Deva poate sprijini, absolut legal, Spitalul Județean de Urgență Deva, în timp ce Consiliul Județean Hunedoara nu poate sprijini spitalele suport COVID-19. CJ Hunedoara se spală pe mâini și aruncă responsabilitatea în sarcina administrațiilor locale, invocând faptul că nu este legală alocarea de fonduri către spitalele care îi tratează pe bolnavii infectați cu noul coronavirus.

Doar anul acesta, Primăria municipiului Deva a alocat către SJU Deva nu mai puțin de 3,4 milioane de lei. Din anul 2018 până în la începutul acestei luni, Consiliul Local Deva a aprobat alocarea către Spitalul Județean de Urgență din Deva a sumei totale de 5.919.470 de lei (peste 1.250.000 euro).

În anul 2018, Primăria municipiului Deva a alocat către SJU Deva suma de 1.030.530 de lei, în anul 2019 a fost alocată suma de 1.487.920 de lei.

Potrivit situației oficiale a Primăriei municipiului Deva, până la începutul lunii aprilie, CL Deva a alocat către SJU Deva suma de suma de 3.401.020 de lei.

”Principală grijă a Primăriei municipiului Deva în perioada asta a fost să asigure un serviciu medical de calitate. În contextul lipsei de reacție a Consiliului Județean, primarul Florin Oancea a propus alocarea unei sume de aproximativ 2,3 milioane de lei pentru achiziția de medicamente și aparatură medicală pentru ca, în primul rând, cadrele medicale să fie în siguranță și apoi toți cei care se prezintă diverse probleme să fie tratați corespunzător”, a declarat Adrian David, prim-vicepreședinte PNL Hunedoara.

De altfel, CJ Hunedoara invocă hotărâri interne, și nu legi naționale privind repartizările de fonduri către unitățile sanitare, în contextul combaterii pandemiei de coronavirus.

”Facem precizarea că propunerile înaintate de consilierii județenei PNL, sub forma proiectelor de hotărâre, contravin legislației în vigoare conform notei nr. 64541/16.04.2020 a Secretarului General al Județului Hunedoara, respectiv conform Raportului de specialitate nr. 6448/16.04.2020 al Direcției Programe, Prognoze, Buget, Finanțe din cadrul Consiliului Județean Hunedoara”, arată CJ Hunedoara.

Adrian David susține că este absolut legală asocierea dintre diferite entități, astfel încât să se poată sprijini financiar activitatea. Exemplul cel mai concret este cel dintre Primăria municipiului Deva și SJU Deva.

”Este o opinie a unor persoane, care din punctul meu de vedere, nu sunt avizate să facă asta. Am înțeles că mai nou nu recunosc că li s-a solicitat sprijinul, deși a fost în mod public de către primarul Hunedoarei și cel al municipiului Lupeni și din partea senatorului Resmeriță. Cât privește legalitatea pot să spun că ne aflăm într-o stare de urgență în care nu avem voie să menținem bugetele grase pentru instituții de cultură atâta timp cât se moare în spital. Noi am fundamentat foarte clar, pe baza ordonanțelor militare și a legilor în vigoare, încât este posibil dreptul de asociere al Consiliului Județean cu orice entitate. Avem și exemplul de asociere dintre Primăria municipiului Deva și Spitalul Județean de Urgență Deva, aflat în subordinea CJ Hunedoara. Atâta vreme cât CJ Hunedoara a acceptat bani de la Primăria Deva, nu văd de ce consideră că este ilegal ca o instituție să vireze bani unui spital pe care nu îl are în subordine”, a mai spus sursa citată.

De altfel, CJ Hunedoara a acceptat ajutorul financiar acordat de Primăria municipiului Deva de trei ani încoace. În cei trei ani, în care CL Deva a alocat peste 1,2 milioane de euro către Spitalul Județean de Urgență Deva, CJ Hunedoara nu a invocat niciodată nelegalitatea, asta deși SJU Deva are coordonarea de la instituția județeană.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.