.Index Actualitate

Clădirile Universității de la Uricani au o soartă incertă

Clădirile Universității de la Uricani au o soartă incertă. Universitatea din Petroșani deține mai multe clădiri în zona Uricani. Acestea ar fi trebuit să fie folosite pentru tabere de creație. Numai că proiectele au fost trase pe linie moartă. Statutul juridic al terenurilor pe care se află clădirile este neclar. Pe de o parte, momârlanii din zonă sunt cei care revendică terenurile, iar pe de altă parte, sunt companiile miniere. Pentru a lămuri situația juridică, trebuie să se obțină documentele de carte funciară.

“Cu aceste clădiri este o problemă pentru că sunt la Câmpu lui Neag-Uricani. Ele au venit transferate fiind gândite pentru o tabără de vară de creație artistică, care era înființată printr-o hotărâre de Guvern. Această hotărâre de Guvern a fost abrogată și nu mai putem folosi aceste clădiri. Statutul lor este puțin complicat și suntem în discuții cu Ministerul Educației Naționale și cu Primăria orașului Uricani pentru a lămuri statutul acestor clădiri și pentru a le da o altă destinație dacă se găsește de cuviință”,  a declarat prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai.

Construcţia celor trei blocuri din Câmpu lui Neag a început înainte de 1989. Numai că nici până în prezent imobilele nu au fost finalizate, iar acestea au ajuns într-o stare avansată de degradare.

Cariera de la Câmpu lui Neag a functionat 10 ani si oamenii care au fost strãmutati la blocuri încã sunt cãutati de autoritãti.  Asta pentru cã lor trebuie sã li se cearã actele pe proprietãtile primite în schimbul caselor demolate de regimul comunist, atunci când a gândit cariera de huilã de la Câmpul lui Neag. Numai cã, nici acum, responsabilii din Universitatea de la Petrosani nu au reusit sã stabileascã exact starea juridicã a acestor locuri în care au si investit bani.În 1999 s-a decis închiderea carierei de la Câmpu lui Neag, dar localnicii care au fost strãmutati atunci nu s-au mutat în aceste cutii de fier si beton. Ele s-au degradat în timp si practic, nu au avut mai niciodatã o utilitate. Acum, însã, Universitatea vrea sã stabileascã odatã pentru totdeauna situatia juridicã a terenurilor, asa încât sã poatã investi în reabilitarea lor.

Monika BACIU

Leave a Reply

Your email address will not be published.