Cei 54 de mineri care în urmă cu 36 de ani şi-au pierdut viaţa în cel mai tragic accident de muncă din istoria mineritului vor fi comemoraţi în incinta Minei Livezeni. Două deflagraţii succesive s-au produs la acel moment, iar tragicul eveniment a răpit 54 de mineri şi militari, lăsând în urmă 75 de copii. 15 dintre cei morţi au fost soldaţi în termen, iar o parte a soţiilor celor plecaţi atunci la ultimul şut vin şi acum chiar dacă drumul lor durează mai bine de 2 zile.După doua explozii succesive, acum 33 de ani au murit 54 de ortaci şi salvatori minieri, iar alte 77 de persoane au fost grav rănite.
“Cu ocazia comemorării a 36 ani de la tragicul eveniment care a avut loc la EM livezeni, se va oficia marţi, 29 noiembrie 2016, ora 10.30, la troiţa ridicată în memoria victimelor exploziei din data de 29 noiembrie 19280, o slujbă de comemorare urmată de o depunere de coroane de flori”, spune Eusebiu Durbacă, directorul EM Livezeni.
Tragedia s-a produs din cauza acumulării metanului în subteran, pe fondul încălcării cu bună ştiinţă a normelor elementare de protecţie a muncii, pentru că minerii erau forţaţi să lucreze în condiţii de pericol pentru a putea fi raportate producţii record. Deşi a fost vorba de cel mai grav accident colectiv din istoria postbelică a mineritului românesc, regimul comunist de atunci a anunţat doar 49 de morţi pentru a nu fi declarat doliul naţional.
În curtea exploatării miniere Livezeni a fost ridicată o troiţă în memoria victimelor acestei tragedii, iar în jurul crucii din curtea minei are loc astăzi şi ceremonialul religios dedicat celor care şi-au pierdut viaţa în subteran.
Monika BACIU