.Index Actualitate

Comisia Europeană recomandă României să accelereze tranziția energetică

Comisia Europeană recomandă României să accelereze tranziția energetică. Comisia recomandă României să accelereze tranziția energetic. Oficialii europeni vorbesc despre o accelerare suplimentară față de ce și-a asumat România prin Planul integrat energie-mediu. Comisia Europeană solicită ca energia regenerabilă să fie utilizată într-o pondere mai mare, în plus oficialii europeni vorbesc de renovarea clădirilor și creșterea eficienței rețelelelor de termoficare, mai mult transpot electric și chiar stabilirea cadrului legislativ pentru impunerea taxelor de mediu.

“Pe baza planului național final pentru energie și climă al României și a priorităților de investiții și reforme identificate pentru România în semestrul european, Comisia invită România să ia în considerare, în timpul derulării planului său național de recuperare și reziliență, următoarele investiții legate de climă și energie și măsuri de reformă: măsuri care stimulează producția de energie din surse regenerabile; măsuri menite să încurajeze renovarea clădirilor și eficiența energetică a rețelelor de termoficare; măsuri de îmbunătățire a infrastructurii de transport și a mobilității durabile, inclusiv reformarea agențiilor de transport și sprijinirea dezvoltării infrastructurii de reîncărcare și realimentare; măsuri care sprijină introducerea treptată a taxelor de mediu și a bugetării ecologice”. Comisia consideră, și de această dată, că țintele finale asumate de România prin Planul Național Integrat Energie și Schimbări Climatice (PNIESC), până în 2030 nu sunt suficient de ambițioase raportate la potențialul țării, chiar și după revizuire. Astfel, ținta de regenerabile (procentul energiei obținute din surse regenerabile din totalul consumului de energie), urcată la 30,7% la nivelul anului 2030 este consideră slabă ca nivel al ambiției, în condițiile în care potențialul României este de 34%, iar țintele de eficiență energetică raportate la consumul de energie primară și la consumul final de energie sunt considerate “joase” și “foarte joase””, arată Comisia Europeană.

Comisia aduce aminte de fondurile pe care le are la dispoziție România pentru finanțarea tranziției energetice. Fondurile pe care România le poate prrimi prin aplicarea mecanismului 10d din directiva EU-ETS (Fondul de Modernizare) sunt estimate de Comisie la doar 3 miliarde de euro, în condițiile în care oficialii Ministerului Economiei și Energiei vorbeau despre 6,7 miliarde de euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.