Comunicat de presă al PNL

Solicităm Ministerului Mediului să soluționeze cu celeritate ”criza lemnului de foc”, care afectează 3,5 milioane de gospodării

Partidului Național Liberal solicită Ministerului Mediului să reglementeze în regim de urgență posibilitatea vânzării de lemne de foc populației, fără intermediari, astfel încât Romsilva să devină ”furnizor de ultimă instanță”.
Este necesar un act normativ prin care să fie sprijiniți și îndrumați, de către Direcțiile Silvice și Romsilva, micii proprietari de păduri care vor să pună pe piață lemne de foc, pentru a restabili echilibrul între cerere și ofertă și pentru a ajuta la reconfigurarea pieței lemnului de foc.
În caz contrar, actuala situație riscă să afecteze peste 3,5 milioane de gospodării care folosesc acest tip de combustibil pentru încălzire în perioada rece.
În depozite specializate, un palet de 0,8 metri cubi de lemn pregătit pentru foc costă între 400-500 lei, în funcţie de specie, preţ pe care majoritatea cetățenilor, mulți în vârstă, mulți cu venituri modeste, nu şi-l permit. Astfel, încălzirea cu lemne a ajuns mai scumpă decât încălzirea cu gaze sau încălzirea centralizată.
Ceea ce a generat această situație este decizia guvernului condus de Victor Ponta, care a stabilit faptul că lemnul de foc poate fi achiziționat doar prin intermediari, iar persoanelor fizice li s-a luat dreptul de a cumpăra direct lemn de foc.
FLORIN ROMAN,

preşedinte PNL Hunedoara

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.