.Index Actualitate Politica

Comunicat de presa PNL Hunedoara

Comunicat de presa PNL Hunedoara. Operatorii de apă din județul Hunedoara, ruinați de PSD! PSD duce spre prăpastie operatorii de apă din județul Hunedoara, fie că vorbim despre Apaprod Deva sau despre Apa Serv Valea Jiului. Două societăți comerciale de interes local care au majorat nejustificat de mult tarifele la apă și canalizare pentru populație, majorări care nu se resimt din păcate în serviciile oferite oamenilor.

Ce au în comun cele două societăți, în afară de obiectul de activitate? La ambele Consiliul Județean Hunedoara, condus de PSD, este acționar majoritar. Operatorii de apă sunt direct subordonați administrației publice județene care, prin măsurile luate, ruinează la propriu aceste firme de interes local.

De exemplu, la Apaprod Deva este al doilea an consecutiv în care pierderea netă este de peste 5 milioane de lei și asta în condițiile în care în 2019 operatorul a crescut prețurile la apa furnizată și la apa uzată, unde tarifele au fost majorate cu aproape 50%. A motivat la acel moment creșterea de tarife pentru recuperarea pierderilor și oprirea declinului financiar al companiei. Acest lucru nu s-a întâmplat, nu se simte nicio ameliorare, dimpotrivă, curba negativă s-a adâncit! Exercițiul financiar pe anul 2019 s-a încheiat cu o pierdere de peste 5 milioane de lei!

Pe de altă parte, operatorul din Valea Jiului, Apa Serv Valea Jiului SA, este folosit ca și instrument politic. O societate care deruelază un proict de modernizare a infrastructurii de apă și canalizare cu fonduri europene deloc puține! Numai că și lucrările au culoare politică. De fapt, acolo unde îi convine PSD-ului să creeze probleme se lucrează dezastruos, cu noroi, mocirlă, spre disperarea oamenilor, iar în zonele în care nu vor să se deranjeze, nu deranjează, dovadă că se poate și altfel. Dar numai acolo unde PSD vrea, unde are interes!

Și totuși, deși s-au investit sute de milioane de euro, calitatea serviciilor nu a crescut. Chiar dacă a fost pandemie, chiar dacă am fost în situație de urgență pe fondul crizei sanitare, în continuare avem întreruperi nejustificate, sunt zeci de ore în care oamenii nu au apă la robinete. În plus, apa nu are proprietățile pe care ar trebui să le aibă, de multe ori este extrem de tulbure și nu poate fi consumată, rata de conectivitate la rețea nu este cea mai bună, așa cum ne-am aștepta raportat la investițiile făcute, iar prețul este foarte mare. Tarifele la apă și canal plasează operatorul de apă din Valea Jiului pe locul 10 la nivel național, la diferență foarte mică de primele locuri, chiar dacă puterea de cumpărare a populației din Valea Jiului este mult mai mică decât în alte județe, unde apa este mult mai ieftină.

Mai grav, avariile se țin lanț în Valea Jiului, iar conductele cedează una după alta, chiar înainte de a fi date în folosință, în ciuda investițiilor de sute de milioane de lei pe care Apa Serv anunță că le-a făcut.

Din păcate pentru noi, pentru consumatori, nici proiectele cu finanțare europeană nu sunt implementate așa cum trebuie și asta se vede în corecțiile financiare aplicate de finanțator. S-a lucrat prost, în neconcordanță cu contractele de finanțare asumate, ceea ce a atras corecții financiare uriașe, pe care tot oamenii le plătesc până la urmă. Licitațiile pentru atribuirea lucrărilor s-au făcut și refăcut de nenumărate de ori și au fost loturi scoase pe SEAP și de 11 ori, ca până la urmă să fie tot respinse.

Și să nu uităm, pentru ambele societăți de această dată, acea apă meteorică introdusă pe factură, care ruinează efectiv instituțiile publice și agenții economici. La nivel declarativ s-a promis de multe ori că lucrurile se vor rezolva în această privință. Nu s-a făcut nimic în realitate!

Toate acestea se întâmplă sub ”guvernarea” județeană a PSD, cel care, prin oamenii lui, dovedește că pentru județul Hunedoara are o politică falimentară. Tot ce înseamnă infrastructură, fie că vorbim de drumuri sau de rețele de apă, este la pământ, iar operatorii sunt ruinați de politicile păguboase ale social – democraților!

Adrian Nicolae David,
Prim-vicepreședinte PNL Hunedoara

Leave a Reply

Your email address will not be published.