.Index Actualitate

COMUNICAT DE PRESĂ PREMIANȚII FĂRĂ PREMII – ediția 112

Următorul protagonist al campaniei „Premianții fără premii” a dovedit în mod consecvent că susține viața, că este alături de oamenii care au nevoie de ajutor și că se implică în cee ace înseamnă proiecte de susținere a oamenilor aflați în dificultate. Organizează campanii umanitare, se implică în viața sportive a municipiului Deva, dar nu se dă la o parte nici când e cazul de a salva vieți. Aceasta este descrierea succintă a lui Velu Călușer, omul pe care vi-l propunem pentru întâlnirea din cadrul ediției cu numărul 112 a campaniei desfășurată la Deva.

 Motivele pentru care am reținut propunerea următorului protagonist pot fi prezentate foarte scurt, într-un mesaj concis, dar cu o amplitudine extraordinară – a salvat o viață. Nici nu poți spune mai mult. Ce s-ar mai putea adăuga acestui lucru fără teama de a știrbi din strălucirea gestului făcut. În umră cu puțin timp, un tânăr pasionat de parkour a rămas blocat pe stâncile din jurul cetății din Deva. Alături de echipajele de intervenție alertate a ajuns și Velu Călușer. Fără să mai aștepte a coborât în rapel, l-a recuperate pe tânăr, l-a adus jos în siguranță și l-a predat echipajului SMURD pentru evaluarea stării de sănătate.

Adrian Velu Căluşer l-a coborât în siguranţă pe tânărul recuperat de pe stânci până la echipele de prim ajutor. Intervenţia propriu zisă a durat numai câteva minute, iar tânărul a ajuns într-o zonă sigură. „Primul lucru pe care mi l-a spus când m-a văzut a fost: „Sunt extraordinar de bucuros că eşti lângă mine, acum!” Mi-a spus apoi că îşi făcea antrenamentul zilnic şi e clar că nu ştia la ce s-a expus. Asta se datorează lipsei de educaţie în domeniul montan Adrian Velu Căluşer spune că nu a fost cea mai uşoară intervenţie a sa. Deveanul a învăţat alpinism în cei nouă ani petrecuţi în Legiunea Străină şi, când a auzit de caz, nu a pregetat să-i vină în ajutor tânărului blocat pe stânci: „Am fost sunat de cei din Jandarmerie să-i ajut la o intervenţie care putea să devieze în critic pentru a ameliora timpii pe care nu reuşea să-i acopere Salvamontul din cauza distanţei. Intervenţia a fost destul de delicată pentru că el era deja căţărat undeva la 25 de metri, o înălţime destul de mare. Era blocat pe stâncă şi avea deja frisoane. Am coborât în rapel, l-am asigurat, l-am recuperat şi l-am coborât”, explică fostul militar, actualmente instructor la Clubul Pretorienii Deva.

Pe scurt, acesta este filmul argumentelor pentru propunerea lui Velu Călușer.

Pentru exemplul său de dăruire în savarea vieții tânărului respectiv vă propunem să ne întâlnim cu domnia sa și să-i spunem că-i mulțumim pentru ceea ce ne oferă. Sâmbătă, 03 septembrie 2016, ora 11.00, domnul Velu Călușer vine să-l întâlnim. Aveți ocazia să-l priviți în ochi, să-i spuneți o vorbă caldă și să fiți parte dintre cei care îi vor mulțumi oficial printr-o diplomă și un buchet de flori venind în fața statuii lui Decebal din centrul Devei.

Despre proiectul „Premianții fără premii”

E vremea să facem ceva.

A trecut sau ar fi trebuit să apună perioada lui „să se facă”. Dintr-un singur şi banal motiv pentru că se face. Societatea a mers înainte până acum, poate uneori destul de încet faţă de cum ne-am fi dorit, şi merge în continuare. Proiectul social „Premianţii fără premii” se vrea o modestă răsplată din partea societăţii pentru valorile noastre, cele autentice.

Ei sunt oamenii a căror muncă este de folos tuturor. Ei sunt cei care ne fac viața mai frumoasă prin munca lor. Artiști, inventatori, meșteșugari și alții care ne arată că frumosul și utilul sunt aici, lângă noi.

Astfel, proiectul vă invită să ieşim în stradă, de data asta nu pentru a protesta, ci pentru a mulţumi celor care, prin munca lor, prin ceea ce fac, prin preocupările lor, ne dau motive de mândrie. Propunerea este ca în fiecare sâmbătă să ne vedem în centrul Devei, la statuia ecvestră a lui Decebal. Vom invita de fiecare dată un om valoros, care prin munca lui, strădaniile lui, face ca România să existe. Vom merge acolo să-l cunoaştem, să-i mulţumim că există şi să-i strângem mâna în semn de preţuire şi respect.

Vă invităm să fiţi parteneri ai unui proiect care doreşte să descopere şi să redescopere valorile României.

Leave a Reply

Your email address will not be published.