Pe Ilie Pintea îl cunoaștem de la radio, acolo îi auzim vocea când prezintă județul Hunedoara, evenimentele care au loc aici sau când face reportaje despre atracțiile hunedorene. A reușit să fie selectat de Ministerul Apărării Naționale pentru a merge corespondent de presă în teatrele de operații unde se află la datorie militari români. S-a întors de acolo cu informații, fotografii, material video – toate acestea fiind o parte din sufletul lui. Cu el o să ne vedem sâmbătă la următoarea ediție a campaniei „Premianții fără premii”.
Ne-am oprit asupra lui pentru că eforturile prin care se străduiește să promoveze județul Hunedoara, zona Văii Jiului și România deopotrivă merită aprecierile noastre. Un jurnalist echilibrat, care a ales să stea departe zona gri a acestei industrii pentru a putea să informeze corect publicul care îi consumă materialele de presă. Profesionalismul lui l-a recomandat să devină jurnalistul hunedorean care a fost acceptat de ministerul Apărării să meargă în bazele militare din Afganistan, acolo unde militarii români sunt la datorie alături de alte forțe militare ale lumii. Recunoscut de conducerea Radio România, al cărei corespondent este în Valea Jiului, județul Hunedoara, Ilie Pintea face cinste acestei bresle, a jurnaliștilor. „Am ezitat îndelung când mi-a spus Dan despre premiul acesta, și nu pentru că nu apreciez campania, ci pentru că, pur și simplu, nu cred că am vreun merit care să atragă atenția opiniei publice. Sunt jurnalist și atât, iar printre colegii noștri sunt mulți alții care au mai multe de spus decât mine. Cred totuși că distincția asta e una meritată de Radio România, instituția la care am privilegiul să lucrez: dacă n-ar fi fost încrederea și susținerea colegilor mei din Radio, n-aș fi ajuns niciodată în îndepărtatul Afganistan, ca să vă spun cum arată o zi din viața unui soldat într-un teatru de operații sau cât de mult înseamnă o sticlă de apă în praful unui sat afgan. E, din punctul meu de vedere, un premiu care nu-mi aparține mie, ci întregii familii de la Radio România – iar eu sunt mândru să fac parte din ea”, ne-a mărturisit Ilie Pintea când l-am rugat să transmită un mesaj către cei care îl apreciază.
Am cerut sprijinul colegilor săi pentru a avea un tablou cât mai clar asupra personalității invitatului celei de-a 97-a ediții a campaniei „Premianții fără premii”.
„E greu să faci o caracterizare colegului nostru, Ilie Pintea. De ce? Pentru că Ilie este ceea ce numim „un om fain”. Pasiunea sa este radioul, dar Ilie mânuieşte la fel de bine și aparatul de fotografiat sau camera video.
Ce-l defineşte pe Ilie? Încăpăţânarea cu care îşi urmăreşte proiectele, iar acest lucru se simte sau, mai bine zis, se aude la Radio România Actualităţi, acolo unde putem să-i ascultăm reportajele. Ilie aduce la microfon oameni care, prin vorbele lor, au darul de a schimba în bine imaginea Văii Jiului, locul său natal. Iar Ilie are acest dar de a găsi frumosul şi ineditul în cele mai banale locuri. A ştiut să aducă în prim plan tradiţiile momârlanilor, bucuriile turiştilor care urcă în staţiunile de munte, dar şi dramele familiilor de mineri lovite de tumultul unor zile cenuşii.
Ilie a fost şi alături de soldaţii români care luptă în Afganistan şi de acolo, de la mii de kilometri distanţă de ţară, a transmis emoţia unor oameni duri. A înregistrat, a fotografiat, a filmat viaţa soldaţilor români şi ne-a oferit imaginea unor bărbaţi pregătiţi pentru teatrul de război, dar sensibili la gândul „acasă”.
Şi ar mai fi ceva de spus despre Ilie Pintea: pe acest om nu l-am văzut nervos niciodată”!
Sorin Blada
„Pentru mine, Ilie Pintea este un sistem de referință în ceea ce privește presa din Valea Jiului și asta pentru că este o voce, o voce la Radio România Actualități. Deși puțini îl văd în față, atunci când ajungem la câte un subiect, pentru că zi de zi facem orele de muncă în teren împreună, oamenii sunt încântați să îl vadă și, de fiecare dată, îl felicită pentru câte un reportaj. Este un realizator excelent de emisiuni de radio, simte mereu subiectul și atacă sensibilitatea publicului căruia i se adresează. Și, unde mai pui că a fost de câteva ori pe front, în Afganistan, de unde s-a întors cu povești una și una și a realizat câteva filme documentare și chiar o expoziție ce a plecat la New York.
Ilie Pintea este vocea inconfundabilă a radioului public, care le spune tuturor cum este Valea Jiului și județul Hunedoara, care atacă într-o știre toate unghiurile din care poate fi privită o informație, cu obiectivitate și profesionalism, adunate în aproape două decenii de experiență, fără să scad aportul pe care l-a adus presei locale în timpul mineriadelor, la care a fost martor ocular. Îi place cafeaua de dimineață să fie la cafeneaua la care se întâlnește cu o mână de prieteni, iar pentru mine este un tovarăș cu care mă sfătuiesc atunci când am nevoie să mai consult o părere.
Și să nu uit, este cetățean de onoare al orașului care l-a adoptat de ani buni, Petrila, cea mai estică localitate din Valea Jiului”.
Diana Mitrache
„Ilie Pintea străbate aceste vremuri tulburi pentru presa de pretutindeni cu reportofonul de gât, mintea lucidă, onorând breasla jurnaliștilor din Hunedoara ca un senior „cu pleată”. În contrast cu cele spuse despre Valea Jiului, Ilie a reușit mereu să umple jumătatea golită de alții a paharului. Este unul dintre puținii jurnaliști care nu se urnește din casă doar atunci când în Valea Jiului mor oameni ori când minerii ies în stradă, se blochează în subteran sau protestează. Nu, Ilie Pintea a reușit să aducă în atenția ascultătorilor RRA oameni frumoși, locuri calde, momente unice petrecute într-o zonă „urâțită” de aceste vremuri nedrepte…”
Ionuț Drăgotesc
„Ce pot să spun de Ilie Pintea? Îl cunosc de „o jumătate de viață” sau mai bine spus o jumătate din viața lui… Cu siguranță interesează „picanteriile” mai mult decât lucrurile serioase pentru că, nu-i așa?, suntem ziariști, iar pe moment îmi aduc aminte cum înghețam amândoi iarna pe telescaun în drum spre releul din Parâng ca să transmitem imagini la București, pe vremea când am fost corespondenți la PrimaTv… undeva prin anii 2000. Oare interesează pe cineva cât ne-am sprijinit pe la începuturile carierei noastre când Ilie intrase la radio și trebuia să transmită un material în emisiunea regretatului Grigoriu într-un timp de un minut și citea de nenumărate ori ca să fie totul perfect… Da, Ilie este un perfecționist, iar presa pe care am făcut-o și pe care am invătat-o împreună a fost aceea pe teren, „din poartă în poartă”. Ilie este un model pentru ceea ce inseamnă a fi jurnalist și deși nu îl trădează fața (sic!) este o persoană sensibilă, are mult talent și este foarte bun în ceea ce face. Dar ajunge cu laudele, că și-o ia în cap… Oricum pentru premiul nu scapă , iar după ce zilele trecute am stat la o bere vizionând filmul lui Roger Water, acum îl aștept la o vizionare Pink Floyd, ori Metallica…. Berea, ca pe timpuri, o plătește cine are ceva prin buzunare, că noi suntem jurnaliști, nu bugetari, nu avem sponsori și nici de pensii speciale nu vom avea parte…. Felicitări Ilie Pintea și îți mulțumesc Dan Terteci că ți-ai întors fața și asupra acestei bresle nobile și totodată hulite și în special asupra unui jurnalist din Valea Jiului. Ilie Pintea merită și dacă până acum nu i-ați auzit la Radio România reportajele ori nu i-ați văzut fotoreportajele din Afganistan sau nu ați citit articolele pe care le-a semnat vă rog să o faceți! Aveți de câștigat”!
Marius Mitrache
„Dacă, aşa cum spunea odinioară scriitorul Ion D. Sîrbu, Petrila este şi astăzi, nu doar un simplu oraş, ci o lume, cu siguranţă o contribuţie importantă la acest adevăr o are şi Ilie Pintea, corespondentul pentru Valea Jiului al postului naţional de radio „România Actualităţi”.
În general, oamenii spun despre Ilie că el este „vocea”. Asta poate și pentru că, practic, nu e zi de la Dumnezeu fără ca despre lucrurile mai ales frumoase din Valea Jiului și ținutul Hunedoarei Ilie Pintea să nu le vorbească românilor prin intermediul celui mai ascultat post radiofonic din România: Radio România Actualități.
Chiar și așa, în spatele vocii sale inconfundabile, Ilie Pintea rămâne un profesionist prin excelență al jurnalismului contemporan și un om de o excepțională calitate. În egală măsură un profesionist al radioului, Ilie Pintea semnează cu succes producții jurnalistice de top în televiziune sau în publicații locale din Valea Jiului, așa cum se remarcă prin excelente comentarii, reportaje și, mai ales, fotoreportaje, pe blogul său ori pe „new social media”.
Puțini sunt cei care știu că Ilie Pintea se numără printre jurnaliști români care-și pot trece în CV calitatea de „corespondent de război” (fiind singurul din județul Hunedoara care a obținut acest statut remarcabil), după ce Statul Major al Armatei Române l-a primit – și încă de două ori, în ultimii ani – în bazele militare ale NATO din Afganistan.
Toate aceste „fapte” Ilie Pintea le consideră, cu modestia-i caracteristică, doar „o datorie profesională împlinită”. Asta nu a împiedicat însă Consiliul Local al oraşului Petrila, oraşul în care locuieşte apreciatul jurnalist, să-i confere un absolut meritat titlu de „Cetăţean de onoare”. Așa cum nu i-a împiedicat nici pe colegii săi din presa Văii Jiului să-i confere, constant, titlul de „Cel mai bun jurnalist”. Așa cum nici noi nu ne vom împiedica în demersul nostru de a-l invita, de data aceasta în fața devenilor, nu doar pentru a descoperi omul din spatele vocii Radio România în județul Huneodara, ci pentru a-l cunoaște cu adevărat pe talentatul și onorabilul jurnalist care este ILIE PINTEA”.
Tiberiu Vințan
„S-a spus de multe ori, ca figură de stil, că Valea Jiului este ca un teatru de război, asta din cauza evenimentelor care se succed aici mai ceva ca secundele într-un roller coaster. Cât de vie este zona sau nu este discutabil, dar cu siguranță avem ceva legat de război. Avem un corespondent de război.
În România sunt puțini jurnaliștii care se pot lăuda în cariera lor că au transmis dintr-un teatru de război, iar Ilie Pintea este unul dintre ei.
Pe Ilie l-am cunoscut pe teren în urmă cu mai bine de 10 ani și chiar dacă nu i-am spus niciodată (o mărturisesc acum), am furat puțină meserie de la el. Așa, cât să-mi umplu două buzunare și-o agendă.
Ilie Pintea este un om dedicat, profesionist, care în ciuda în vremurilor actuale când sintagma „merge și așa” tinde să ia proporții alarmante, el încă se încăpățânează să-și facă meseria corect și cu pasiune”.
Adriana Pavel
„llie Pintea este absolvent al Facutății de Jurnalism din Sibiu… A realizat reportaje din toate colțurile țării, a fost în linia întâi a evenimentelor, dar Ilie „a descoperit” oameni și locuri, s-a implicat în viața comunităților, a promovat cultura fiind el însuși om de cultură. A sprijinit majoritatea proiectelor culturale, a promovat modele de oameni și fapte. Dur, dar de o sensibilitate rafinată, Iliuță este omul care simplifică lucrurile, un optimist incurabil, dar și un critic cu atitudine tranșantă. De două ori, a reprezentat România în teatrul de operaţiuni militare din Afganistan – corespondent de război al postului naţional de radio. Este dedicat locurilor dintre Jiuri, mândru că este din orașul scriitorului I. D. Sîrbu – Petrila. Este singurul jurnalist Ceatățean de onoare, titlu acordat de CL Petrila, în 2014”.
Ileana Firțulescu
„Ilie Pintea este un profesionist desăvâşit, un bonom, un om special. L-am cunoscut cu vreo 15 ani în urmă, iar viaţa ne-a intersectat de multe ori paşii. Nici nu aveam cum altfel, într-o zonă profund “povincială” cum este Valea Jiului. Ilie Pintea este un om care a transmis din toate colţurile ţării realitatea aşa cum este ea, necosmetizată, dar care a ştiut mereu să aducă la suprafaţă şi “frumosul din urâtul cotidian”. Un jurnalist pentru care marea provcare împlinită a fost să transmită, în două rânduri, din Afganistan şi nu doar reportaje radio realizate în teatrul de operaţiuni militare, ci şi fotografii extrem de reuşite care i-au adus recunoaşterea internaţională. Ilie Pintea este mai mult decât voce bună sau un jurnalist de excepţie al postului public de radio. Ca o glumă, am putea spune că este ce vrea el, pentru că Dumnezeu i-a hărăzit talent cu carul. Scrie, filmează, fotografiază şi în toate îşi pune din plin amprenta sufletului său imens şi frumos. Dar, mai presus de toate, Ilie Pintea este un jurnalist devotat locului său natal: Valea Jiului. O zonă pe care a ştiut să o descrie în culori pastelate chiar şi atunci, sau mai ales atunci când toată lumea vedea doar cenuşiul. Ilie Pintea este absolvent al Facutății de Jurnalism din Sibiu și, în ultimii ani a fost de două ori în Afganistan, unde a realizat, alături de colegul şi prietenul lui Mario Balint, mai multe filme documentare și o expoziție fotografică ce a marcat deschiderea şirului de acţiuni ce au marcat aniversarea de 86 de ani a Societăţii Române de Radiodifuziune. Dar omul de radio din Petrila rămâne modest și susține că meseria l-a înnobilat. Nu pot decât să mă bucur că l-am întâlnit pe cel care ne dă zi de zi dovada talentului, profesionalismului şi a modestiei sale, care îl înnobilează ca OM”.
Carmen Preda Cosman
Pentru exemplul oferit, pentru întreaga strădanie a unui asemenea om, vă propunem să ne întâlnim cu el și să-i spunem că-i mulțumim pentru ceea ce ne oferă, un model de suflet, de profesionist, de devotament. Sâmbătă, 12 martie 2016, ora 11.00, domnul Ilie Pintea vine să-l cunoaștem. Aveți ocazia să îl priviți în ochi, să-i spuneți o vorbă caldă și să fiți parte dintre cei care îi vor mulțumi oficial printr-o diplomă și un buchet de flori venind în fața statuii lui Decebal din centrul Devei.
Despre proiectul „Premianții fără premii”
E vremea să facem ceva.
A trecut sau ar fi trebuit să apună perioada lui „să se facă”. Dintr-un singur şi banal motiv pentru că se face. Societatea a mers înainte până acum, poate uneori destul de încet faţă de cum ne-am fi dorit, şi merge în continuare. Proiectul social „Premianţii fără premii” se vrea o modestă răsplată din partea societăţii pentru valorile noastre, cele autentice.
Ei sunt oamenii a căror muncă este de folos tuturor. Ei sunt cei care ne fac viața mai frumoasă prin munca lor. Artiști, inventatori, meșteșugari și alții care ne arată că frumosul și utilul sunt aici, lângă noi.
Astfel, proiectul vă invită să ieşim în stradă, de data asta nu pentru a protesta, ci pentru a mulţumi celor care, prin munca lor, prin ceea ce fac, prin preocupările lor, ne dau motive de mândrie. Propunerea este ca în fiecare sâmbătă să ne vedem în centrul Devei, la statuia ecvestră a lui Decebal. Vom invita de fiecare dată un om valoros, care prin munca lui, strădaniile lui, face ca România să existe. Vom merge acolo să-l cunoaştem, să-i mulţumim că există şi să-i strângem mâna în semn de preţuire şi respect.
Vă invităm să fiţi parteneri ai unui proiect care doreşte să descopere şi să redescopere valorile României.