Avocatul Poporului a finalizat ancheta în cazul Monica Iacob Ridzi, în care fostul ministru acuză condiţiile de detenţie. Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, s-a autosesizat referitoare la condițiile de detenție şi a declanşat o anchetă, iar rezultatele acesteia au fost făcute publice.
Fostul ministru al Tineretului și Sportului a reclamat că transportarea ei de la Penitenciarul Gherla la Spitalul Penitenciarului Jilava s-a realizat în peste 22 de ore, în condițiile în care are o stare de sănătate foarte precară.
“Monica Iacob Ridzi a fost preluată pentru a fi transferată de la Secţia Exterioară Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla la Penitenciarul Aiud în data de 02.03.2015, după ce în prealabil a fost consultată de către medicul unităţii. (…) autospeciala are o capacitate totală de trasnfer de 33 de locuri (25 locuri în compartimentul comun şi câte 2 locuri în cele patru compartimente de separaţiune). La momentul efectuării transferului gradul de ocupare al autospecialei era de 28 de deţinuţi, din care 2 minori şi o femeie (deţinuta Monica Iacob Ridzi), aceasta fiind transportată într-un compartiment de separaţiune. După ce a fost transportată aproximativ 2 ore şi 45 de minute, persoana în cauză a ajuns la Penitenciarul Aiud (…). La penitenciarul Aiud persoana privată de libertate Monica Maria Iacob Ridzi a stat în tranzit aproximativ 11 ore, ocazie cu care a fost cazată singură în camera de tranzit a penitenciarului aflată în componenţa secţiei de infirmerie. Pe toată perioada tranzitului aceasta a beneficiat de condiţiile necesare pentru odihnă, servire a hranei şi satisfacerea nevoilor fiziologice. (…) Ca o concluzie desprinsă în urma analizării timpilor efectivi de transfer şi ai celor de acces la mişcare în aer liber în unităţile tranzitate, vă putem comunica faptul că în perioada de transfer 02-03.02.2015 deţinuta a petrecut un total de 14 ore şi 19 minute în transport efectiv (trafic) şi 2 ore şi 23 de minute în unităţile tranzitate (la care se mai adaugă şi cele aproximativ 11 ore de odihnă petrecute în tranzit la penitenciarul Aiud”, se arată în soluţia Avocatului poporului.
Monica Iacob Ridzi a acuzat şi faptul că vizitele au fost posibile doar la dispozitivul de separare.
“Condamnare primesc, deopotriva, si familiile detinutilor, si copiii lor care vin sa-si vada parintii in conditii improprii, greu de descris. Copiii mei au fost deja grav afectati de vizita cu dispozitiv de separare la care au avut dreptul. Si nu doar ai mei.
La acesti copii nu se gandeste nimeni? De ce trebuie pus un geam intre o mama si copiii ei de doar cativa anisori? Daca mama nu a fost acuzata de fapte de violenta, vizitele cu dispozitiv de separare pot fi considerate tratament inuman, o forma de “tortura” atat pentru mama cat si pentru copii, tratament interzis de lege”, spunea Monica Iacob Ridzi.
Şi acest aspect a fost verificat de Avocatul Poporului, iar soluţia a fost una în favoarea fostului ministru.
“Vizita cu dispozitive de separare se acordă persoanelor condamnate cărora li se aplică regimul de maximă siguranţă şi regimul închis, persoanelor arestate preventiv şi persoanelor condamnate până la stabilirea regimului de executare a pedepsei. În mod excepţional, vizita fără dispozitive de separare se poate acorda şi persoanelor condamnate pentru care nu s-a stabilit încă regimul de executare a pedepsei. La data de 6 martie 2015, ulterior efectuării vizitei la Penitenciarul Spital Bucureşti Jilava de către reprezentanţii instituţiei Avocatului Poporului, conducerea locului de detenţie a aprobat cererea dumneavoastră de a vi se încuviinţa exercitarea dreptului de primi viztia unor membrii ai familiei la data de 7 martie 2015 fără dispozitiv de separare”, se mai arată în documentele Avocatului Poporului.
Rezultatele anchetei i-au fost comunicate şi fostului ministrul Monica Iacob Ridzi.
Monika BACIU