CEH poate obţine schimbarea administratorului judiciar. Dosarul în care Complexul Energetic Hunedoara a depus apel la numirea administratorului judiciar a primit termen de judecată pentru data de 5 aprilie.
Cinci apelanţi în dosar
Pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia au fost înregistrate două dosare. Unul dintre acesta face referire la administratorul judiciar, iar cel de-al doilea este o opoziţie depusă de unul dintre creditori la deschiderea procedurii insolvenţei.
“Instanţa noastră judecă ce s-a criticat la Tribunalul Hunedoara. Este vorba de contestaţia celor de la CEH privind administratorul judiciar”, a declarat Cosmin Munteanu, purtătorul Curţii de Apel Alba Iulia.
În dosarul în care se solicită schimbarea administratorului judiciar sunt cinci apelanţi. Este vorba de Complexul Energetic Hunedoara, Sindicatul Noroc Bun, Hidroelectrica, DELOITTE CONSULTANŢĂ SRL BUCUREŞTI, SC ARMOR SECURITY SRL şi SC CONSTANTIN GRUP SRL.
O parte din apelanţi sunt nemulţumiţi de soluţia instanţei de la Tribunalul Hunedoara prin care a fost numit administrator judiciar Casa de Insolvenţă GMC Craiova, aceasta fiind propunerea creditorului UPSUROM. Debitorul, SC Complexul Energetic Hunedoara SA, a solicitat desemnarea ca administrator judiciar provizoriu S.P EURO INSOL SPRL, soluţie neagreată de instanţă. Acesta este motivul pentru care s-a depus apelul. Statul este cel mai mare creditor al Complexului Energetic Hunedoara. CEH are datorii de 166.310.229 lei la furnizări, 437.230.573 lei la bănci şi încă 21,175,185 de lei la alţi creditori. Urmează datoriile faţă de statul român care sunt de peste un miliard de lei. la bugetul de stat CEH are datorii de 496.627.233 lei, penalitatea pentru certificate CO2 a costat complexul o amendă de 538.216.725 lei, iar faţă de salariaţi societatea mai are datorii de 12.838.928 lei. Astfel, la momentul actual, cea mai mare datorie a Complexului Energetic Hunedoara o constituie amenda pentru neachiziţionarea la timp a certificatelor de carbon.
“Actualul Minister al Energiei nu are nicio implicare în faptul că între data autorizării ajutorului de salvare de către CE (21.04.2014) şi data efectivă a acordării acestuia prin OUG nr. 22/2015 (29.06.2015), cu scopul achiziţionării certificatelor necesare, au trecut două luni, CEH procurându-le de pe piaţa liberă şi la un preţ cu mult mai mare, datorat presiunii create pe piaţa acestora (se poate vorbi de un cost mult peste cel care s-ar fi înregistrat daccă achiziţia ar fi avut loc într-un interval anterior datei de 30.04.2015, un alt factor printre cei inventariaţi a contribuit la rezultatele financiare ale Complexului)”, susţine ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
În cel de-al doilea dosar privind opoziţia la deschiderea procedurii insolvenţei încă nu a fost fixat termen de judecată.
Monika BACIU